Понякога, децата, а и младежите изглеждат като съвсем различни вселени от нашите виждания и представи. Оказва се, всъщност, че мозъкът при децата функционира много по-различно от този при възрастните, особено при стрес или когато трябва да се вземат важни решения.

 

Учените твърдят, че децата и тийнейджърите усещат стреса по-силно, отколкото възрастните..


 

Според Адриана Галвин, специалист от Калифорнийския университет, ако има връзка между нивата на стрес и способността да се вземат решения, то това трябва да се проучи и да се проследят какви промени настъпват в мозъка на детето.

 

Галвин е правила електроенцефалограма на мозъка на тийнейджър, за да разбере по-добре нивата на стрес и способността за вземане на решения. Тя прави мозъчното изследване, когато децата са имали извънредно стресиращ ден (те определят напрежението през деня със 7 в скала от 1 до 7).

 

Адриана Галвин обобщава резултатите като споделя, че при тийнейджърите се наблюдават по-силни емоции и са по-склонни да вземат рисковани решения в сравнение с възрастните.

 

Според Галвин различията най-вероятно идват от промените, които настъпват с възрастта в мозъчния дял, наречен префронтален кортекс. Тази зона контролира поведението, включително разбиране на бъдещи последици от вземането на дадено решение. В детска и юношеска възраст тази зона е незряла, което обяснява по-силните емоции и необмислените решения.

 

„Когато си подложен на постоянен стрес в детска и юношеска възраст това оказва голяма роля в развитието на префронталния кортекс, съответно и на способността за вземане на решения.“, споделя Галвин.

 

Откривайки тази информация е само половината от свършената работа. Галвин призовава всеки родител, учител, възпитател да обърне внимание на децата, за които се грижи. Стресът при тях може да нанесе сериозни и трайни последици, именно заради незрялостта на мозъчните зони. На тийнейджърите трябва да се обяснява търпеливо и спокойно, че вземането на решения е трудно и това изисква време и обмисляне как това решение ще окаже влияние на бъдещото ни развитие.

 

Въпреки че днес всички сме изложени на стрес, всеки родител трябва да направи всичко възможно, за да расте детето му в спокойна среда.