Два вида от най-разпространените бактерии, виновници за най-масовите инфекции при деца и хора от третата възраст, като възпалено гърло и отит, са способни да живеят дълго време извън човешкото тяло. Те могат да се разпространят чрез контакти повърхности и се намират върху играчки, кутии за храна и дори книги.

Изследователите от университета на Бъфало в Ню Йорк, САЩ,  препоръчват да се търсят по-добри методи за предпазване от тези бактериални инфекции, особено в болници, училища и детски заведения.

Заради бактериите Streptococcus pyogenes са основните причинители за чести възпаление на гърлото и кожата при децата в училищна възраст, понякога засягат и възрастните. Streptococcus pneumonia са основният виновник на инфекции на горния респираторен тракт при деца и хора на преклонна възраст, освен това стоят в основата на отити.

В предишното си изследване научния екип открива, че някои видове бактерии образуват специфичен филм, при разпространение върху човешки тъкани. Биофилмът представлява група от микроорганизми, които са свързани помежду си върху дадена повърхност. Streptococcus pneumoniae и Streptococcus pyogenes са по-силни бактерии, което предполага и по-продължителното им оцеляване върху контактни повърхности.

За целта изследователите анализират определен брой повърхности – книги, играчки и други в детски градини.  Позитивни тестове за наличието им се получават в повечето случаи за S. Pyogenes и в четири от пет играчки за S. Pneumonia, при това тези резултати са получени след предварително почистване на повърхностите.

NEWS_MORE_BOX


Научният екип получава, че образуващите биофилм бактерии S. pyogenes и S. Pneumonia след престой от един месец върху повърхности са способни да растат и образуват колонии. Бактериите остават жизнеспобни за часове върху кожата на ръцете, книги, играчки и други предмети, дори след почистването им.Това означава, че намирайки се върху повърхността им бактериите могат да предизвикат инфекции при контакт с тях след часове, седмици и дори месеци.

Тепърва предстои да се установят точно обстоятелствата, при които този контакт води до разпространението на бактериите между хората. Трябва да се обмисли и друг работещ стратегически ход за дезинфекция от тези бактерии, каквито се използват срещу инфекциите от чревни бактерии и вируси, особено при отглеждане и грижа за децата.