Бета хемолитичният стрептокок от група А е чест причинител на остър тонзилит в детска възраст. Най-често е засегната групата от деца между 5- и 15-годишна възраст. Инфекцията лесно се предава по въздушно-капков път при кихане и кашляне.

 

Каква е клиничната картина?


Оплакванията варират при различните деца, като при някои може да са леко изразени – болка и дискомфорт в гърлото, а при други да се разгърне класическата клинична картина. В тези случаи са налице следните симптоми:

 • Внезапно покачване на температура над 38оС, съпроводена или не с втрисане;
 • Болки в гърлото, подуване на сливиците и формиране на гнойни (мръснобели до жълтеникави) налепи по тях;
 • Главоболие;
 • Загуба на апетит;
 • Подути шийни лимфни възли;
 • Затруднено преглъщане.

Обикновено тези оплаквания се проявяват около 5 дни след контакта с патологичния причинител. Не във всички случаи обаче възпаленото гърло е показател за бактериална инфекция със бета хемолитичен стрептокок. Други състояния също могат да доведат до дискомфорт и болки в гърлото. Това са: вирусни инфекции (като баналната настинка), синузит, стичащият се секрет от носа по задната фарингеална стена, гастроезофагеалният рефлукс и други.

 

Кога да потърсите лекарска помощ?

 • При оплаквания от болки в гърлото или дискомфорт с продължителност повече от 2 дни;
 • Гърлото е силно зачервено и се виждат гнойни налепи по сливиците;
 • Поява на ситен макулопапулозен обрив по тялото;
 • Трудно преглъщане;
 • Затруднено и учестено дишане.

 

Как се поставя диагнозата?

Започва се със снемане на анамнеза и общ преглед на детето. Прегледът на гърлото показва признаците на възпалителния процес – хиперемия (зачервяване), подуване на сливиците, наличие на гнойни налепи. Посредством палпация се търсят увеличени шийни лимфни възли.

 

При съмнение за стрептококова инфекция може да се направи бърз стреп-тест, посредством който в рамките на няколко минути се установява дали именно това е причинителят на инфекцията.

 

Стандартната микробиология със вземане на гърлен секрет и посяването му върху подходяща среда остава „златният” стандарт в диагностиката. Той показва точният бактериален причинител и посредством антибиограма може да се определи и най-подходящият антибиотик за лечението на възпалителния процес.

 

Какво е лечението?

При наличие на бета хемолитичен стрептокок задължително се назначава антибиотично лечение. Средство на първи избор са антибиотиците от групата на пеницилините и цефалоспорините от първа и втора генерация. Важно е целият антибиотичен курс да бъде завършен, независимо от подобреното състояние в рамките на първите няколко дни. Така се предотвратява развитието на антибиотична резистентност и рецидивиране на инфекцията в следващите няколко дни и седмици.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво да правите в къщи за облекчаване на оплакванията?

Давайте повече течности на детето. Така ще го предпазите от евентуално обезводняване в резултат от повишената температура и намаленият апетит. При фебрилитет над 38,5о С се препоръчва даване на антипиретици – ибупрофен или парацетамол в зависимост от килограмите и възрастта на детето.

 

В аптечната мрежа съществува голямо разнообразие от таблетки за смучене, спрейове, разтвори за гаргара и други. Важно е обаче особено в детска възраст тези средства да бъдат използвани само след предписание от лекар, тъй като не всички са подходящи за деца.

 

Охладените напитки могат да помогнат за облекчаване на локалните оплаквания в резултат от възпалителния процес.

 

Кои са възможните усложнения?

Нелекуваната и неправилно лекуваната стрептококова инфекция в гърлото може да има сериозни последствия. Някои от усложненията могат да включват: остър отит, синузит, мастоидит, перитонзиларен абсцес, скарлатина, постстрептококов гломерулонефрит, ревматична болест и други. Затова е важно навременното лечение с подходящо избрани медикаменти, за да се предотвратят трайните усложнения.