Вероятно всички сме съгласни, че спортът особено започнат в ранна възраст детска възраст е изключително важен за всяко едно дете.


Ползите от движението са толкова много - циркулация на кръвта, оросяване на крайниците и мозъка, подобряване на сърдечната дейност, подобряване състоянието на мускулите и съединителната тъкан, подобряване психическото и емоционалното състояние, трениране на волята и издръжливостта. 


Без значение към кой спорт детето изпитва влечение, важно е да му се предоставя възможност да го практикува поне 2 пъти в седмицата. 
Всеки спорт си има своите специфики и полезно действие за конкретни области на тялото, а част от тях са полезни и за цялото тяло.


 

Колкото по-отрано детето започне да се занимава с даден спорт, толкова по-добре, дори може да развие спортна кариера, ако има силен интерес и желание. Спортът учи на дисциплина, самоконтрол, точност, отдаденост, координация и концентрация, подсилва състезателния дух, който помага на детето да отстоява и заявява по-лесно себе си в света на възрастните. 


Определено спортът има много на какво да научи малките палавници. А сега ще разгледаме част от най-ефективните и полезни спортове за малките ни шампиони.

  • Тенис - изключително известен и успешен спорт, който ни учи на ловкост, издръжливост, сила на волята, внимание към детайла, рационално мислене. Заслужава си детето да се занимава с един от най-аристократичните спортове в света.
  • Плуване - дори и да не стане състезател по плуване, практикуването на този спорт ще му донесе множество дивиденти. Сред които развиване на горната част на тялото, разгръщане на белите дробове, увеличаване на приема на кислород от белите дробове многократно. Плуването развива самоконтрола и волята, освен това възпитава на любов и уважение към водата и не на последно място е изключително приятно.
  • Бойните изкуства - не може да минем без познатите ни джудо, таекуондо, карате, айкидо, джуджицу, кунг фу, кикбокс и много други, когато искаме да посочим спорт, който ни учи на търпение, самозащита, бързи рефлекси, умствена стабилност и т.н. Бойните изкуства се практикуват от хора по цял свят и са едни от най-предпочитаните мъжки спортове в света.
  • Волейбол и футбол - едни от най-обичаните отборни игри в света. Тъй като в България волейболът стана доста успешен, все повече се преподава в българските училища. Предимствата са освен, че натоварва всички групи в тялото, подсилва координацията и подобрява възможността за игра в екип. Последното е особено ценно качество, което ще му помага изключително много в живота.
  • Колоездене - всички деца обичат карането на колело, какъв по-добър начин хем да се социализират с други деца и да посетят красиви местности, хем да тренират долната част на тялото. Не отнема толкова много - само колело, приятели и идеи за места, на които да карат.
  • Ховърборд или електрически тротинетки – в последно време са доста нашумели сред малчуганите. Тези иновативни поколения скейтборди и тротинетки се задвижват с електромотор. Идеални са на равен терен, без неравности, за да може да се постигне нужния баланс в управлението. Не са необходими специални умения и на практика всяко дете може да се придвижва с такава джаджа. 

 

Ако сте решили да подтикнете детето да се развива в някаква спортна сфера е изключително важно да започне от малко. Така чрез постоянство, усърдие и любов към спорта ще успее да реализира себе си в избраната спортна дисциплина. Важно е да бъде всеотдайно и да тренира по възможност дори всеки ден поне по веднъж, за да затвърди резултатите, които иска да постигне. Спортът е един от най-важните физически актове, чрез които усъвършенстваме не само нашето тяло, но и психическата си устойчивост, освен това спортът възпитава у децата много морални устои и почит към успехите на останалите.