Спина бифида представлява дефект, който възниква по време на вътреутробното развитие на детето. При него съществува нарушение в развитието на гръбначният стълб, като той не формира цялостен и затворен канал по протежението си – остава отвор с различна големина, през който могат да преминат гръбначният мозък и мозъчните обвивки.

 

Каква е причината?


Тя все още не е напълно установена. Учените считат, че влияние оказват, както генетични фактори, така и фактори на околната среда.

 

Колко вида спина бифида има?

 

1. Скрит спинален дизрафизъм. Характерно е наличието на вдлъбнатина в долната част на гърба. Други симптоми могат да включват червени петна, хиперпигментирани зони на гърба, снопчета косми или малки подутини. При този тип спина бифида гръбначният мозък не се развива правилно, което може да причини сериозни проблеми в бъдеще.

 

2. Спина бифида окулта. Известна е още като скрита спина бифида, тъй като около 15% от здравите хора имат това заболяване без да знаят за него. Обикновено не предизвиква оплаквания и не се забелязват видими промени при огледа. Гръбначният мозък и нерви не са увредени и функционират правилно. Обикновено заболяването се установява случайно при рентгенография на прешлените, назначена по друг повод.

 

3. Менингоцеле. При него част от мозъчните обвивки преминават през дефекта на прешлените, образувайки сак. Обикновено нервите не са засегнати. Болните имат минимални оплаквания.

 

4. Менингомиелоцеле или известна още като спина бифида цистика. Това е най-тежката форма на спина бифида. При това заболяване през дефекта преминават не само обвивките (менинги), но и самият гръбначен мозък и гръбначномозъчни нерви. Това предизвиква развитие на тежък неврологичен дефицит. При 70-90% от децата с това заболяване е налице и хидроцефалия. Причината е, че цереброспиналната течност не може да се дренира нормално, в резултат на което количеството й се увеличава. Това предизвиква компресия на мозъка и развитие на мозъчен оток.

 

Как се лекува заболяването?

  • Децата с менингомиелоцеле обикновено претърпяват хирургична интервенция в първите няколко дни след раждането. Това предпазва от развитието на инфекция и защитава гръбначния мозък от евентуални механични увреди. 
  • При децата с менингоцеле също се налага хирургична корекция. В повечето случаи те нямат тежка неврологична увреда и растат добре. Налага се обаче проследяване на състоянието от хирург.
  • При скритият дизрафизъм е необходима консултация с неврохирург. Повечето специалисти препоръчват ранна операция, за да се предпази гръбначният мозък и нервите от увреждане по време на растежа на детето.
  • Спина бифида окулта обикновено не се оперира.

 

Каква е превенцията?

Жените в детеродна възраст трябва да приемат фолиева киселина преди бременността и през първите три месеца от нея. Препоръчителната доза е 400 мкг на ден.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Може ли спина бифида да се установи преди раждането?

 

Методите за диагностика са няколко:

  • Кръвен тест в периода между 16-та и 18-та гестационна седмица на бременността. Изследва се нивото на алфа-фетопротеина. Установено е, че в 75-80% от случаите нивото му в серума на бременните е повишено при наличие на спина бифида у плода.
  • Ултразвуково изследване на фетуса.
  • Амниоцентеза, при която с помощта на игла и под ултразвуков контрол се взема проба от околоплодната течност, като се изследват нивата на протеините в нея.

 

Могат ли децата със спина бифида да водят пълноценен живот?

При навременно и адекватно лечение и добра рехабилитация децата със спина бифида имат нормална продължителност на живота. Повечето от тях се справят добре в училище. В САЩ повече от 90% от децата със спина бифида достигат до зряла възраст, около 80% имат нормално интелектуално развитие, а 75% участват в различни спортни мероприятия.