Повечето деца тичат до леглото на родителите си след лош сън или страшен шум. Този цикъл се повтаря във всяко поколение. Някои изследвания показват, че родителите, които оставят децата си да спят в леглото им, могат да им причинят повече вреда, отколкото полза, носейки негативни последици както за детето, така и за тях самите.


Разбира се, има и противоположното мнение с аналогични - по брой и значение аргументи. Днес ще разгледаме едната страна на монетата и после ще обърнем и другата.


Многократно съм смятала и споделяла, че децата, когато спят при родителите си, се чувстват по-сигурни и защитени. Деленето на едно легло, обаче, може да има и негативни последици, както за детето, така и за родителите.Като се има предвид, че някои деца споделят една и съща стая с родителите си по социално-икономически причини или поради културни вярвания, не е необичайно, че спането с родители е често срещана практика.


Някои изследователи стигнали до заключението, че когато едно дете дели един креват с родителите си, то това в бъдеще може да навреди на психичното му здраве. Те установяват, че вероятността от развитие на психично разстройство е по-голяма.


Аз, като майка, ми е много трудно да повярвам на това, тъй като съм спала като войник и чувах всяко дихание на бебето си, но според някои специалисти спането с родители също може да навреди на физическото здраве на бебето. Не само спящите родители са изложени на риск да „сплескат“ бебето си, но дори матракът на родителите може да не е безопасен за него, тъй като то се нуждае от по-твърд матрак.


Спането с бебето може да носи вреда и на родителите. Учените от университета Мериленд казват, че майките, които споделят леглото с децата си, губят един час сън и съобщават, че страдат от депресия и тревожност. Майките, които спят отделно от децата си, не губят нищо от съня си и не изпитват симптоми на депресия. В допълнение, проучването също така показа, че като оставят децата да спят отделно, те се научават да се успокояват и да развиват здравословни модели на сън.

 

Моят опит като майка е малко по-различен. Аз лично спя много по-спокойно, пълноценно и повече, когато дъщеря ми спи до мен. В противен случай ставах да видя дали не се е напишкала, дали не се е отвила или дали просто не плаче тихо, защото се е събудила и я е страх от тъмнината. За мен здравословният модел на сън, е спокойният и достатъчно дълъг сън. Освен мен, и други майки споделят, че децата им спят по-спокойно и непробудно, когато са до тях. Със спящите родители често се практикува форма на привързаност, която открива родителите да държат децата близо до тях по всяко време, така че техните нужди да бъдат задоволени бързо и без стрес. Те често подкрепят мнението, че съвместното спане е напълно безопасен и естествен начин за родителите да отглеждат децата си.

 

Вярвам, че разумните родители не биха сложили детето до тях, ако единият е в нетрезво състояние, няма да затрупат тримесечното бебе с тежки одеала. Колкото по-голямо става детето, толкова по-безопасно става съвместното спане. Това е така, защото колкото по-големи са децата, толкова по-добра е способността им да се измъкнат от евентуално заклещване или при риск от задушаване. И честно казано, децата се въртят и заемат всевъзможни пози в леглото, така че се съмнявам някой родител да може да спи спокойно, без да бъде „сритан в бъбреците“. Има огромно количество информация - и дезинформация - около безопасното спане и затруднява родителите да вземат удобни, рационални решения за най-добрия начин да отгледат децата си.


Други проучвания, обаче, показват съвсем различни резултати, сочещи, че здравето на бебето се подобрява при съвместното спане с родителя. Всъщност, бебетата, които спят с родители, имат по-редовен пулс и дишане. Те дори спят по-спокойно. Това, което споделям от личния си опит. Други предимства включват по-добро качество на живот на кърмещите майки, които могат по-лесно да хранят детето си, без да станат напълно активни. Да не говорим, че бебе, което спи по-спокойно, ще има по-малко събуждания, което означава, че родителите могат да се наспят по-добре.
Съвместното спане не трябва да разрушава брака на никого.Ако е така, вероятно е имало някои по-дълбоки проблеми.