Най-важното, което всеки родител трябва да запомни е, че при възникване на инцидент с децата, родителите не бива да изпадат в паника. Адекватната реакция в случая може да се окаже решаваща за благоприятния изход от ситуацията.
 

1. Висока температура

Едно от най-честите състояния, които предизвикват тревога, е повишената температура при детето - симптом, съпътстващ множество заболявания. Повишаването на температурата е своеобразна защитна реакция на организма и не винаги е необходимо да се прибягва до нейното незабавно понижение. Има достатъчно данни за стимулиращото действие на фебрилната реакция върху имунологичната реактивност на организма. Опитът с антипиретичната терапия показва, че при внимателното симптоматично понижение на температурата при инфекциозни болести, последните съвсем не протичат по-леко, а дори по-често се усложняват!Важно е да се знае, че нормалната телесна температура при децата е с 0,3 - 0,4 оС по-висока от тази при възрастните. При дете на 1 - 2 години нормалната ректална температура  е  в границите от 36,2  до 37,7 оС.

Понижаването на високата температура е показано само при високофебрилно заболяване, поради опасност от гърчове при кърмачета и малки деца. Противотемпературните средства (антипиретици) нормализират повишената температура, като потискат центъра на терморегулацията и увеличават топлоотделянето чрез разширение на кръвоносните съдове. Подходящите средства са парацетамол и ибупрофен. При деца, склонни към гърч, е подходящ аналгин. Даването на аспирин на малки деца при висока температура е противопоказано!


Физикалните средства за нормализиране на температурата включват прием на достатъчно течности, влажна обвивка и хладни бани.
 

 

Как се прави влажна обвивка при високофебрилно дете (температура над 40 градуса)?

 

Върху леглото се постила одеяло. Върху него - сух чаршаф (пелена), а най-отгоре намокрен и добре изстискан чаршаф с температура на водата около 20 оС.
Детето се покрива, като ръцете и краката се завиват поотделно. Процедурата продължава до стопляне на мокрия чаршаф (около 5 минути). Измерва се ректалната температура. Ако не е спаднала под 39 оС, процедурата се повтаря (максимум три пъти), докато температурата спадне до 38 оС.
 

NEWS_MORE_BOX

Спешно трябва да се потърси лекарска помощ при фебрилно дете, което е унесено, бледо, неконтактно или е с пурпурен обрив!

Може да се приложи и не така драстична охлаждаща процедура: пригответе четири копринени, или памучни  ленти, които да поставите на  китките и глезените, както и една  за поставяне на челото. В купичка с хладка вода се изцежда сокът от един лимон. Напояват се  лентите и след изстискване се връзват на китките и глезените на дететето. След като изсъхнат отново се намокрят и поставят на посочените места, като процедурата се повтаря неколкократно.
 

2. Ако детето не диша, ако пулсът е слаб и бавен, или липсва

Понякога могат да се случат и спешни ситуации, при които е нужна незабавната намеса на околните за спасяване живота. Тогава всяка секунда е  безценна.


Ако детето  не диша, ако  пулсът е слаб и бавен, или липсва, незабавно  трябва да се осигури проходимост на дихателните пътища и нормална сърдечна циркулация. Устата се почиства от кръв, слюнка или повърнати  материи. Отваряне на дихателните пътища се простига с леко отвеждане на главата назад и повдигната брадичка (с един пръст, поставен под долната  челюст). Не дърпайте силно шията назад! Когато дишането се нормализира, поддържайте тази позиция на дихателните пътища. Ако липсва дишане, започнете обдишване, като обхванете с уста носа и устата при кърмаче, или само устата при по-голямо дете. Честотата на обдишването трябва да е 40 удара в минута при бебе, 30 удара в минута при малко дете и 25 удара в минута при по-голямо дете.Осигуряване на циркулация:


В случай, че след първоначалното обдишване липсва сърдечна дейност, се започва непряк сърдечен масаж чрез притискане на гръдната кост.
Мястото на притискане е между долната и средната трета на гръдната кост. При кърмачета мястото е на един пръст под линията на гръдните зърна.
Притисканията трябва да са плавни и енергични, а не забиващи! Десет притискания осигуряват честота 100 удара в минута.


При  малко кърмаче се притиска с два пръста – показалец и среден, или се обхващат гърдите с две ръце като се притиска гръдната кост с двата палеца.
Дълбочината на притискането е 2 - 3 см при бебета и 3-5 см при по-големите деца.
 

3. Поведение при попадане на чуждо тяло в дихателните пътища

Ако сте видели, или подозирате вдишване на чуждо тяло и детето има пристъп от кашлица, насърчете го да кашля енергично и спешно потърсете помощ в отделение по УНГ, където ще извадят попадналото в дихателните пътища тела с ларингоскопия.


Но ако детето е посиняло и нама данни за движение на въздух, е необходима вашата незабавна намеса.


Дете под 1-годишна възраст се поставя по корем върху коляното с глава, разположена по-ниско и се потупва по гърба 5 - 10 пъти в бърза последователност.


Ако това е без успех, кърмачето трябва да се постави на твърда повърхност по гръб и да получи 4 тласъка по гръдния кош.
На малките деца от 1 до 5 години се прилагат 6 - 10 тласъка по средната линия в горната  част на корема, след като е поставено по гръб върху твърда подложка.


При деца над 5 години се прави прийома на Хаймлих – коремът се обхваща отзад (държите детето пред вас изправено) и прилагате рязко притискане, насочено нагоре в областта под диафрагмата.


4. Как да разпознаете тежко болно дете?

 

  • При видимо затруднено дишане при огледа на гръдния кош – хлътване на границата между  корема и гърдите;
  • При хлътване на междуребрията при вдишване;
  • Учестено и свиркащо дишане;
  • Намалени или липсващи шумове от дишането при поставяне на ухото върху гърдите;
  • Потиснато съзнание или силна възбуда;
  • Отпуснатост, посиняване на кожата и лигавиците.
  • При появата на някои от тези признаци спешно трябва да потърсите лекарска помощ!


В продължението: алергични реакции, топлинен удар, ухапвания и др.