Tерминът апнея означава спиране на притока на  въздух в дихателните пътища по различни причини. Апнеята може да бъде централна, обструктивна и смесена.

 

При децата за епизод на апнея се счита спирането на дишането за 20 секунди (или повече) или за по-кратък период, но съпроводено с цианоза (посиняване), брадикардия (забавена сърдечна честота) и хипотония.


 

Апнеята се среща по-често при преждевременно родените бебета.


Американската педиатрична академия издава гайдлайн през 2016 г., в който епизодите на апнея се наричат BRUE (brief resolved unexplained event). Абревиатурата се използва при спиране на дишането при деца, най-често под 1 годинка, като епизодът се характеризира с внезапност, краткост, обратимост, цианоза или бледост, понякога зачервяване, променено или липсващо дишане, промяна в мускулния тонус, промени в съзнанието.

 

Спирането на дишането с централен произход обикновено е причинено от незрялост на нервната система (при недоносени бебета). От една страна, сигналът от дихателните центрове в мозъка може да не се генерира или предава правилно, а от друга, самите периферни нерви и мускули може да не приемат сигнала и последните да не се съкращават координирано и ефективно.

Характерен за недоносените е забавеният отговор към хиперкапния.

 

При централната апнея не се наблюдават дихателни усилия. Тя се среща и при травми на главата, хидроцефалия, менингит или е токсин медиирана.

 

Обструктивната апнея се дължи на непроходимост на дихателните пътища от аспирация на чуждо тяло, бронхоспазъм, ларингоспазъм. Особен вид е обструктивната слийп апнея - нарушение на дишането по време на сън. Представлява поява на хъркане с епизоди на дихателна пауза, различна по дължина.

 

Смесената апнея има характеристики на обструктивна и централна. Пример за такава апнея се среща при ГЕРБ (гастро-езофагеален рефлукс) или аспирационна пневмония, като попадането на киселинно-стомашно съдържимо в дихателните пътища води едновременно до обструкция, но и блокира функцията на ларингеалните хеморецептори и предаването на сигнала към централната нервна система.

 

Апнеичните епизоди са 1,7 процента от всички спешни състояния. 70% от бебетата, родени преди 34 г.с. имат апнеичен епизод (BRUE). Честотата на слийп апнеята нараства със затлъстяването на децата, среща се по-често при момчетата, които са с наднормено тегло. Честотата ѝ е по-висока при състояния като мукополизахаридози, тризомия 21, аномалии на черепа и лицето и др. Други причини за спиране на дишането от обструкция са - аспириране на чуждо тяло, парализа на гласни струни, сърповидно клетъчна анемия.

 

Апнеята сред бебетата е честа проява на дихателна инфекция - респираторно синцитиален вирус (особено при недоносени), инфлуенца, коклюш, риновируси и др. Тези инфекции водят до бронхиолит.

 

Когато в спешното отделение постъпи дете с епизод на апнея, е важно да се снеме анамнеза и да се разпитат добре родителите или придружителите. Трябва да се попита за възраст на детето, родено ли е преждевременно, за ръст, тегло, придружаващи заболявания, за първи път ли се случва, кой е бил свидетел на пристъпа, било ли е болно детето - имало ли е хрема, кашлица, висока температура, повръщане, диария; какво е яло, задавяло ли се е , имало ли е достъп до дребни предмети, лекарства и др; кашляло ли е усилено, посиняло ли е, променил ли се е мускулният тонус, имало ли е дихателни усилия с тираж, изпускало ли се е по време на пристъпа, по време на хранене ли се е случило всичко, обръщало ли е очи, треперело ли е, удряло ли си е главата, захласвало ли се е при плач и дали се е успокоило след гушкане и др.

 

След разпита следва и прегледът, който започва с оглед.

 

Извършва се по АBCD системата, като ако има нарушение на някоя от функциите се вземат спешни реанимационни мерки. След коригиране на спешните състояния, ако е имало такива, се преценява  общото състояние на детето, ръстът и теглото, степента на охраненост, състоянието на кожата и лигавиците.

 

Оглежда се лицето за аномалии, опипва се черепът, шията, гръдният кош, крайниците. Измерва се телесната температура, прави се ЕКГ, измерва се кръвното налягане, преглеждат се ушите, носът и гърлото, също така, конюнктивите, зениците и ретината за хеморагии (при съмнения за синдрома на раздрусаното бебе). 

 

Детето се тества за вратна ригидност, оглежда се за травми по главата. След което се преминава към аускултация на белите дробове, определяне на дихателните ритъм и честота, перкусия.

 

Наблюдава се за шумови находки, хрипове, стридор и унилатерални свикращи хрипове (при попадане на чуждо тяло в белодробен лоб).

 

В болнична обстановка се наблюдава храненето на детето. Снема се неврологичен статус, проверяват се рефлексите според възрастта, по преценка на невролога се провежда ЕЕГ.


Библиография:
Pediatric apnea, Updated: Sep 28, 2018
Author: Joshua A Rocker, MD; Chief Editor: Kirsten A Bechtel, 
    1. Kondamudi NP, Virji M. Brief Resolved Unexplained Event (BRUE). 2018 Jan. [Medline]. [Full Text].
    2. Brand DA, Altman RL, Purtill K, Edwards KS. Yield of diagnostic testing in infants who have had an apparent life-threatening event. Pediatrics. 2005 Apr. 115 (4):885-93. [Medline].
    3. Tieder JS, Bonkowsky JL, Etzel RA, Franklin WH, Gremse DA, Herman B, et al. Brief Resolved Unexplained Events (Formerly Apparent Life-Threatening Events) and Evaluation of Lower-Risk Infants: Executive Summary. Pediatrics. 2016 May. 137 (5):