Сред населението днес все по-често се случва заболявания, които са типични за възрастните, да се откриват и сред децата. Има много примери за „подмладяване” на заболеваемостта от редица хронични заболявания – например артериална хипертония, захарен диабет тип 2, затлъстяване, метаболитен синдром и други.

 

Такива са и нарушенията на съня, които засягат много често децата. Според едно проучване това се случва в 21 до 37% от децата, а при 9% от тях това се дължи на хъркане.Това се оказва много сериозен проблем, тъй като при всяко пето хъркащо дете се наблюдават сънни апнеи – състояние, при което дишането на детето спира за няколко секунди. 

 

С напредване на възрастта се забелязва тенденция към все по-често хъркане сред децата. Така например сред децата на възраст до 1 година, хъркането се среща в около 6% от случаите, докато при 4-годишните това се наблюдавя в около 13% от случаите. Момчетата са по-често засегнати в сравнение с момичетата.

 

Защо сънната апнея е тревожен симптом?

Сънната апнея е опасно състояние. При нея по време на сън дишането на детето спира за няколко секунди в резултат от обструкция в горните дихателни пътища. Това се съпровожда със спадане на кислородната сатурация и сърдечната честота.

 

Като резултат тъканите и органите в този момент не получават достатъчно кислород за задоволяване на метаболитните им потребности. Съответно сънят на детето е непълноценен, а последиците за здравословното му състояние, както и физическото и интелектуалното му развитие могат да бъдат опасни.


Причината е, че детето изразходва голяма част от енергията си за работа на дихателната мускулатура. Тя функционира срещу много голямо съпротивление и съответно е необходимо прилагане на по-голямо усилие за осигуряване на вентилацията. По този начин детето изразходва огромно количество енергия за дишане, вместо за задоволяване на метаболитните нужди. Съответно растежът и развитието се забавят. 

 

Хъркането е предупредителен сигнал за родителите, че при детето е налице нарушение на съня. Хипоксията довежда до хронична умора, дневна сънливост, лоша концентрация. Според редица проучвания хъркащите деца имат по-лош успех в училище в сравнение с връстниците си. 


Освен това при тези деца са налице още лесна умора през деня, раздразнителност, хиперактивност. Те са и по-податливи на инфекции, често страдат от хронична кашлица, рецидивиращи инфекции на ушите, инфекции на горните дихателни пътища и други. 


При тях по-често се наблюдават и наднормено тегло и затлъстяване, артериална хипертония, захарен диабет и други. При тежка клинична картина може да се развие белодробна хипертония.


Кои могат да бъдат причините за хъркането през нощта?

Най-често се касае за наличие на механична обструкция в горните дихателни пътища. Това са уголемените тонзили и наличието на аденоидна вегетация (т.нар. трета сливица). Пасивното тютюнопушене също може да доведе до това състояние или да го задълбочи. Наднорменото тегло е друг рисков фактор, който самостоятелно или в комбинация с гореизброените може да доведе до хъркане. 

 

Какво е лечението?

Когато е налице подобна симптоматика, е необходимо да се проведе хирургично лечение – отстраняване на сливиците. При тази процедура се освобождават горните дихателни пътища и симптоматиката отзвучава. Обикновено се изчаква до навършване на 4 годишна възраст на детето. 

 

Според редица проучвания в Западна Европа частичното отстраняване на сливиците, т.нар. тонзилотомия показва също много добри резултати. При нея се намалява рискът от усложнения и освен това се запазва част от сливицата. Това има важно значение за осигуряването на защитата на организма срещу инфекциозни заболявания, тъй като сливиците са важен имунен орган.