Травмите са естествено явление при активна игра на децата и спортуване. Честотата им особено нараства през летните месеци. Според американски невролози след мозъчно сътресение при някои тийнейджъри е възможна проявата и на някои тревожни емоционални признаци.

Резултатите от изследването на учените от университета на Кентъки в Лексингтън са представени на конференцията на академията по мозъчни сътресения от спортни травми в Чикаго. Според данните им младежите, които страдат от чувствителност към светлина и шум след мозъчно сътресение е много вероятно така също да проявят и някои нервно-психични симптоми като тревожност.

Научният екип крепи твърденията си от изследване на 37 активно спортуващи деца между 12 и 17 години в продължение на 37 след сериозна травма на главата, при която те са имали загуба на съзнание и/или амнезия.

Оказало се, че 22 от тях проявявали силна раздразнителност, агресия, тревожност, склонност към депресия, апатия, импулсивни емоционални изблици и честа промяна на настроението. При останалите 15 подобни симптоми не били наблюдавани, въпреки че и при двете групи тежестта на травмата е била равнопоставима.

Пет (23%) от проявяващите емоционални симптоми се оплакали от чувствителност към светлина, три (14%) – от шум, за разлика от другата група, от която само две деца споделили за фотобоязън.

NEWS_MORE_BOXМедиците не са установили връзка между изявата на главоболие и гадене и наличието на емоционални симптоми след мозъчно сътресение.


Експертите обясняват нетипичното поведение у засегнатите с появата на невъзможност или трудности за съсредоточаване след мозъчното сътресение. При 55% от децата с  тревожност се откриват проблеми с концентрацията. При проявяващите агресивност или силна раздразнителност числото е 35%.

Според изследователския екип след мозъчно сътресение тийнейджърите се нуждаят от седмица – десетина дни повече за възстановяване от възрастните, на които това им отнема средно около седмица.


 

Учените смятат да разширят изследването си върху по-голяма група спортуващи деца, за да могат да изведат по-точни и адекватни препоръки, свързани с връщането към тренировъчния режим или буйните игри, се подчертава в изданието на Американската академия по неврология.