Скарлатината е инфекциозно заболяване, което се причинява от бета хемолитичен стрептокок от група А. Бактериите произвеждат токсин, на който се дължи и развитието на обривните единици. Не всички стрептококи обаче произвеждат този токсин, както и не всички деца са чувствителни на него.

 

Първичната бактериална инфекция най-често засяга гърлото и сливиците. В по-редки случаи скарлатината се развива на фона на кожна инфекция, като импетиго. Най-често се засягат деца от 3- до 10-годишна възраст.


 

Какви са симптомите?

Обривът е най-специфичният симптом на заболяването. В началото обикновено изглежда като слънчево изгаряне, може да е сърбящ, а кожата е грапава. Той започва от лицето и шията, като остава незасегната зона около устата. Разпространява се към гръдния кош и гърба, а след това и към останалата част от тялото. По свивките на лактите и мишниците се появяват характерни червени линии.

 

Типично за обрива е, че избледнява при натиск. След шестия ден от началото той претърпява обратно развитие, като след преминаването му засегнатата кожа започва да се лющи. Това продължава още около 10 дни.

 

Освен обрива са налични и други симптоми, които помагат при поставянето на диагнозата. Те включват силно зачервено гърло, повишена телесна температура (над 38,3 оС), подути шийни лимфни възли. Сливиците и самият фаринкс са хиперемирани, оточни и могат да бъдат покрити с белезникави гнойни налепи.

 

В началото на инфекцията езикът също може да е покрит с плътен бял налеп, но след това придобива характерен малинов цвят. Други оплаквания могат да включват: втрисане, болки в ставите и мускулите, повръщане, загуба на апетит.

 

Фебрилитетът преминава за 3 до 5 дни след започване на обрива, а гнойната ангина отшумява малко след това.

 

Как се поставя диагнозата?

Ако лекуващият лекар се съмнява за скарлатина, се пристъпва към изследване на гърлен секрет. Той се посява на специална хранителна среда, поставя се в термостат, който осигурява условия, сходни с тези в човешкия организъм. След определено време се проследява за наличие на растеж на патогенни стрептококови бактерии.

 

Неудобството на метода, е че отнема няколко дни за установяване на резултат. Предимството е, че носи важна информативна стойност към кои групи антибиотици съответните бактерии са чувствителни.

 

Съществуват и бързи стреп-тестове, които дават резултат за 10 минути. Те обаче не показват чувствителността на бактериите към групите антибиотици.

 

Какво е лечението?

То включва антибиотична терапия, която продължава 10 дни. Първо средство на избор са антибиотиците от групата на пеницилина – амоксицилин и ампицилин, обикновено подсилени с клавулонова киселина или сулбактам.

 

Какви са усложненията?

При адекватно проведено лечение те се развиват сравнително рядко. Късните усложнения настъпват няколко седмици след прекараното заболяване и включват развитие на гломерулонефрит, ревматизъм, артрит. Те се дължат на отключване на автоимунна реакция под действие на произвеждания от бактериите токсин.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Каква е профилактиката на заболяването?

Инфекцията се предава лесно от човек на човек. Това се случва по въздушно-капков път при кихане и кашляне. При кожна стрептококова инфекция механизмът на предаване е контактен.

 

Какви са грижите за дете със скарлатина?

Наличието на силно възпалено гърло и тежка гнойна ангина създава трудности при преглъщане. В този случай са за предпочитане по-кашавите и течни храни. За облекчаване на оплакванията могат да помногнат и билковите чайове, които имат противовъзпалителен ефект.

 

Детето трябва да приема достатъчно количество течности, за да се избегне рискът от обезводняване. Противовъзпалителните медикаменти, като парацетамол и ибупрофен също идват на помощ за облекчаване на оплакванията.