Синусите представляват костни кухини, изпълнени с въздух. Те се разполагат около носната кухина и са свързани с нея. Често възпалителен процес, засягащ горните дихателни пътища, е възможно да ангажира и синусите – настъпва синузит. Състоянието обикновено възниква като усложнение на вирусни инфекции или е провокирано от среща с алерген - при подлежащ атопичен терен.

 

Какви са причините?


Синусите са: два максиларни, разположени в областта на бузите; един фронтален, разположен в областта на челото (той се развива след 6-7.годишна възраст на детето); етмоидален – зад носните ходове и сфеноидален – разположен по-дълбоко в черепната кухина.

 

Отвътре синусите са постлани с мукоза, която се свързва с носната кухина. Епителът, който постила носната кухина и синусите, е еднакъв. При болестен процес, засягащ носа, възпалението лесно преминава по общата мукоза към синусите. В резултат от това епителът набъбва и довежда до блокиране на гъстия секрет в синусите. Той създава благприятна среда за поселване с болестотворни микроорганизми – вируси, бактерии и гъбички.

 

Какви са симптомите?

Оплакванията варират в различните възрастови групи. При малките деца те се различават от тези при възрастните. Често оплакване при възрастните е главоболието. При децата до 5-7-годишна възраст фронталните синуси все още не са развити, така че главоболието при тях не е свързано с въвличане на синусите във възпалителния процес. То се дължи на повишената телесна температура и не е признак на синузит.

 

В тази възрастова група често в началото са налице грипоподобни симптоми, като запушен нос, водниста хрема и леко повишена телесна температура. Обикновено синузитът се развива при протрахиране на оплакванията за повече от 5-7 дни. Така например, ако 1 седмица след началото на вирусната инфекция хремата започне да придобива слузно-гноен характер и се появи фебрилитет, е възможно да се касае за синузит.

 

При по-големите деца чести симптоми на синузита са: кашлица, която не се подобрява в рамките на 7 дни от появята на първоначалните симптоми, повишена телесна температура, запушен нос, гнойна секряция, лош дъх, болка в зъбите, ушите, оток.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Каква е превенцията?

Възможно е да се предотврати заболяването, като се приложат някои прости методи. Така например при отопление през зимата въздухът може да стане прекалено сух. В тези случаи употребата на овлажнител, който да поддържа влажността в рамките на 45-50% може да предотврати развитието на синузит. Прекалено сухият въздух дразни лигавицата и може да е предпоставка за развитие на възпалителен процес.

 

Сам по себе си синузитът не е заразен, но той най-често се развива в рамките на вирусна инфекция. Така в едно семейство често инфекцията може да се предава от един член на друг. Важно е спазването на добра лична хигиена, често миене на ръцете и използване на дезинфектант. Препоръчва се да се ограничат контактите на малките деца с остро болни.

 

Какво е лечението?

Обикновено синузитът се причинява от бактерии. Поради тази причина често се предписва антибиотична терапия. Назначават се и симптоматични средства като антихистамини и назални деконгестанти.

 

Синузитът в рамките на вирусна инфекция често преминава без допълнително лечение. Като симптоматично такова могат да се назначат парацетамол и ибупрофен. Медикаментите, които са на свободна продажба в аптеките не трябва да се използват в детска възраст, освен ако не са назначени от лекуващия лекар.

 

Свържете се с лекар, ако:

  • Симптомите не се повлияват в рамките на 10 дни от началото на лечението.
  • Е налице влошаване на оплакванията, въпреки започнатото лечение;
  • Появи се алергична реакция към някой от назначените медикаменти.