Великобритански учени са категорични, че оцветителите, които са все по-често използвани в хранителната индустрия, причиняват хиперактивност при децата.


В проучването, извършено по поръчка на Агенцията по стандартите в храненето във Великобритания, били включени 297 деца -  от тях 153 били на възраст до три годинки, а 144 на осем. До началото на експерименталното проучване, при никое от децата не били наблюдавани симптоми на хиперактивност.


Хиперактивността е нервно-психично разстройство, което се характеризира с дефицит на внимание или импулсивно поведение, което не съответства на възрастта на детето.


Учените от университета в Саутхемптън наблюдавали поведението на децата и описвали промените в него. В продължение на няколко седмици, на част от децата се давали прясно изцедени плодови сокове, а на друга- напитки със съдържание на  натриев бензоат или оцветител.


При добавяне на тези вещества не се усещала промяна във вкуса на сока, което изключвало възможността промяната в поведението на децата да се дължи на нови вкусови усещания.


Авторите на изследването констатирали, че поведението на децата рязко се изменяло след като са консумирали сокове съдържащи оцветител или натриев бензоат.


В огромен процент от случаите малчуганите ставали буквално неконтролируеми, активността им се повишавала значително, а концентрацията и вниманието се влошавали,  ставали буйни и импулсивни, появявали се и други симптоми за хиперактивност.


При децата на осемгодишна възраст, били приложени и специално разработени под формата на игри компютърни тестове, с помощта на които, да се определи способността за концентрация и запаметяване в определен момент.


Учените стигнали до заключението, че най-силно влияние върху концентрацията и активността на децата имали  жълтите оцветители Е110, вишневият азорубин Е 112, който най-често се използва в желатиновите продукти, тартазин Е 102, червените оцветители Е 124 и Е 129, както и консервантът натриев бензоат Е 211.


Тези вещества се съдържат в над 50 % от продуктите на пазара.Според  проф. Джим Стивънсън, ръководител на изследването, оцветителите и консервантите   на основата на натриев бензоат причиняват хиперактивност при децата. При съчетанието на няколко различни Е-та ефекта върху детското поведение се засилва.


Специалистите обаче са категорични, че избягването на храни, съдържащи синтетични оцветители и стабилизатори, може да подобри състоянието, но няма да разреши напълно проблема с хиперактивността. В повечето случаи, причините за нервно-психичното разстройство са много и комплексни. Това разстройство при детето може да се прояви вследствие на обстановка и средата, протичане на бременността, прекаляване с консумацията на захарни изделия, наследственост.