Синдромът на Сандифер представлява дъгообразно извиване назад на главата и тялото на бебето, в резултат от спазъм на мускулатурата. Той често е изява на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), езофагит или хиатална херния. Счита се, че синдромът на Сандифер е клинична изява на езофагеална болка, предизвикана от връщането на кисело съдържимо от стомаха към хранопровода.

 

Гастроезофагеалният рефлукс е често срещан в кърмаческа възраст и дори се счита като физиологичен, когато не предизвиква други оплаквания и е в малко количество. Когато са налице и други симптоми, като нарушение на съня, лошо наддаване на тегло, прояви от страна на дихателната система, тогава се касае за гастроезофагеална рефлуксна болест.


 

Синдромът на Сандифер се проявява сравнително рядко – при около 1% от децата с гастроезофагеална рефлуксна болест. Изява се обикновено в първите 24 месеца от живота на детето. Точният му патогенетичен механизъм не е известен все още.

 

Много често състоянието се оценява от родителите като гърч и е една от причините за посещение в спешно или неотложно звено. Причината е, че по време на пристъп детето изглежда с нарушено съзнание, което в комбинация с тоничното извиване на тялото, много наподобява гърч. Счита се, че синдромът не се разпознава достатъчно добре от специалистите, главно поради нетипичната клинична изява.

 

Каква е клиничната характеристика на състоянието? 

 

Съществува ясна връзка с храненето, като пристъпите настъпват малко време след това. Те настъпват внезапно и са кратки, непостоянни, липсват по време на сън. Често детето внезапно извива врата и главата си на една страна, тялото се извива дъгообразно назад, ръцетесъщо  са назад, свити в лакетните стави, а крачетата са изпънати. Тоничните съкращения на мускулатурата са краткотрайни, често последвани от плач, но липсват потреперванията на крайниците, които обикновено са налице при гърчовете.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пристъпите продължават 1-3 минути, като детето обикновено е притихнало. С преминаването на пристъпа то става неспокойно и показва, че изпитва дискомфорт. Гастроезофагеалният рефлукс може да не е съпроводен с видимо връщане на храна към устната кухина, но да предизвика и някои други оплаквания: кашлица, „свирене” в гърдите, стридор, чести белодробни инфекции и други.

 

При прегледа не детето не се установяват отклонения в соматичния статус. Възможно е обаче гастроезофагеалният рефлукс да е изява на алергия към белтъка на кравето мляко. В тези случаи налице могат да са други прояви като: обриви, диарийни изхождания примесени или не със слуз и кръв, лошо наддаване на тегло и други.

 

Има ли усложнения и какво е лечението?

 

Те са свързани главно с неразпознаване на състоянието и грешно поставена диагноза. Целенасочено лечение на пристъпите не се провежда. Терапията включва спазване на някои мерки, които да намалят рефлукса. Те включват: спазване на позиция по време на хранене и сън, при която детето се поставя легнало под лек наклон (около 30о), като горната част на тялото е по-високо.

 

При хранене с адаптирано мляко, може да се премине към специализирани антирефлуксни формули. В техния състав е включен сгъстител, като клей от рожкови или царевично нишесте, които променят консистенцията на млякото и по този начин възпрепятстват лесното му връщане към хранопровода.

 

Съществуват и съвременни медикаменти, които образуват механична бариера в стомаха и така възпрепятстват връщането на стомашно съдържимо към хранопровода. Обикновено рефлуксът преминава при започване на захранването. Това е свързано с по-гъстата консистенция на храната. Тогава значително намаляват и пристъпите. Обикновено проявите на синдрома на Сандифер изчезват напълно след 2 годишна възраст.