Първа част на материала

 

Как се поставя диагнозата?
Лекарят снема анамнеза на пациента. Синдром на Рей се подозира при:


  • настоящо вирусно заболяване на детето и прием на аспирин,
  • промени в умствения статус на детето и наличие на проблеми с черния дроб,
  • лекарят се уверява, че симптомите не са вследствие на друго заболяване като бъбречна недостатъчност или метаболитно патологично състояние.Провеждат се лабораторни изследвания на кръв и урина. Назначават се също така биопсия на черния дроб и компютърна томография на главата. Възможно е изследване на материал чрез лумбална пункция.
 Лечение
Синдромът на Рей се лекува в лечебно заведение, в интензивно отделение. Състоянието изисква медицински грижи и навременна точна преценка от страна на лекар. Целта при лечението е да се спре увреждането на мозъка и черния дроб, както и да се избегнат и други опасни за здравето и живота състояния.
 В болничното заведение детето получава медикаменти, които намалят мозъчното отичане. Венозно се преливат течности. Възможно е да се наложи поставяне на катетър за извеждане на урината.
 Синдромът на Рей е плашещо състояние, както за родителите, така и за детето, но трябва да се знае, че при навременно получена медицинска адекватна грижа много деца успяват да се възстановят напълно.
 За да преодолеете по-лесно тревожността покрай заболяването на детето специалистите препоръчват на родителите:

  • Разговаряйте с лекаря и медицинския персонал за състоянието на детето и заболяването. Задавайте всички въпроси, които ви вълнуват, когато то е в болницата.
  • По време на престоя на детето в болницата му осигурете любимата играчка. Това ще му помогне да се чувства по-сигурно. 
     Възможно ли е Синдромът на Рей да се предотврати?
Единственият начин да се предотврати синдромът е да се избягва приемът на аспирин или други медикаменти, които го съдържат, от деца и младежи до 20-годишна възраст.
Аспиринът се предлага и под наименованията: ацетил салицилат, ацетилсалицилова киселина, салицилова киселина, салицилат или субсалицилат (аcetyl salicylate, аcetylsalicylic acid, salicylic acid, salicylate, subsalicylate).
В случай, че детето вземе аспирин само или му бъде даден от друг (баба, дядо) при вирусно заболяване, се свържете за консултация с лекар.