Синдромът на Гилен-Баре представлява придобит остър демиелинизиращ полирадикулоневрит, който протича с бързо прогресираща мускулна слабост и арефлексия. При децата заболяемостта възлиза на около 0,5 - 1:100000 случая, което съответства с тази при възрастните.

 

1. Каква е етиологията на заболяването?


В основата на заболяването стои автоимунна реакция срещу миелиновите обвивки (които покриват аксоните на невроните). Те имат ключова роля за провеждане на нервните импулси към централната нервна система и обратно към периферните органи. Организмът изгражда антитела срещу миелина. По този начин се нарушава целостта на обвивките и се компрометира провеждането на нервните сигнали. В по-тежките случаи е възможно да се засегнат и самите аксони на невроните.

 

В около 80% от случаите заболяването настъпва около 4 седмици след прекарана остра инфекция, засягаща респираторната система или гастро-интестиналния тракт. Най-често острата инфекция се причинява от Campylobacter jejuni, Mycoplasma pneumoniae, Цитомегаловирус или Епщайн-Бар вирус.

 

2. Какви са симптомите?

Първоначалните оплаквания засягат долните крайници и включват болки и слабост в краката, програсираща вяла пареза, загуба на дълбока сетивност и отслабени до липсващи сухожилни рефлекси, походката става нестабилна. Постепенно в следващите 1-2 седмици оплакванията се засилват, като при 75% от децата се засяга изцяло двигателната активност с развитие на неспособност за ходене. Често се наблюдава неволево изпускане на тазовите резервоари. При около 15-20% се засяга и дихателната мускулатура, което води до развитие на дихателна недостатъчност. По време на пика на заболяването могат да се засегнат в различна степен и черепно-мозъчните нерви. При увреждане на вегетативната нервна система може да се стигне до повишаване на кръвното налягане и нестабилност в хемодинамиката.

 

След като заболяването е достигнало върховото си развитие, следва фаза на задържане на симптомите, която продължава около 4 седмици. След нея започва бавният процес на обратно възстановяване, който обикновено продължава 1-6 (рядко 24) месеца. Обикновено в края на заболяването се стига до пълно възстановяване.

 

Особена форма на заболяването е синдромът на Милер-Фишер, който се характеризира с парези, обхващащи очните мускули, арефлексия и атаксия.

 

3. Как се поставя диагнозата?

 

Понякога разпознаването за заболяването е трудно. При физикалния преглед е необходимо да се изследва мускулната сила, мускулният тонус, рефлексите, проводимостта на нервните импулси. При лумбална пункция може да се открие повишено ниво на протеините в церебро-спиналната течност.

 

NEWS_MORE_BOX

 

4. Каква е терапията?

Необходимо е пациентите със синдром на Гилен-Баре да бъдат хоспитализирани, за да се следят виталните показатели и да се реагира своевременно при засягане на дихателната мускулатура. При около 2/3 от пациентите заболяването се ограничава чрез приложение на високодозирани имуноглобулини или посредством плазмафереза.

 

Плазмаферезата е метод, чрез който с помощта на високоспециализирана апаратура от кръвта се филтрират антителата, атакуващи миелина и отговорни за развитието на заболяването. Необходимо е провеждането и на симптоматична терапия за облекчаване на болковия синдром, ритъмните нарушения на сърцето и високото кръвно налягане.

 

5. Каква е прогнозата?

Дългосрочната прогноза на заболяването е добра, като почти при всички случаи се наблюдава пълно възстановяване. Усложненията за дихателната и сърдечносъдовата система трябва навреме да се разпознаят и лекуват.