Научният съвет, който е ангажиран с информацията за COVID-19, постави акцент за риска от епидемия от бронхиолит, значително по-сериозна от тази през 2020 г.

 

Причината за това е по-малката стимулация на имунната система, което се дължи на по-малката циркулация на вируса през зимата поради предприетите противоепидемични мерки.


 

Бронхиолитът е заразна вирусна инфекция, която засяга бронхиолите – малките бронхи или по-точно долните дихателни пътища при кърмачето. 30% от децата под 2-годишна възраст всяка година са засегнати от тази инфекция. Епидемията обикновено започва в средата на октомври и продължава до края на зимата.

 

Колкото до епидемията през 2020-2021 г., пикът на заболеваемост е закъснял с около 13 седмици, в сравнение с предишни години - според последните данни. Хоспитализациите при деца под 2-годишна възраст поради бронхиолит са значително намалели, в сравнение с предишни години.

 

Тази епидемия е по-малко застрашаваща, считат експертите, поради предприетите противоепидемични мерки във връзка с пандемията от COVID-19, тъй като бронхиолитът, подобно на COVID-19, също се пренася по въздушно-капков път и чрез ръцете при допир на заразени предмети.

 

Друго последствие от това намаляване на случаите е по-малка активност на имунната система на бебетата, която по-трудно се справя с вирусните инфекции и която произвежда по-малко антитела. Това дава основание за съмнения, че най-вероятно тези деца са по-чувствителни към излагане на вирусни инфекции през следващия епидемичен сезон.

 

Тези предположения са били потвърдени и при наблюдения в Австралия, където този феномен на забавяне също е бил установен и най-вероятно следващата епидемия от бронхиолит ще бъде отложена за януари или февруари месец 2022 г.

 

Предпазни мерки срещу бронхиолит при бебета и деца

  • Редовно миене на ръце с вода и сапун за поне 30 секунди преди контакт и грижа за кърмачето;
  • Да се избягват близките лицеви контакти с деца и кърмачета, акцент се поставя;
  • При семействата, в които има повече от едно дете, за да се избегне рискът от заразяване;
  • Избягване на разходките и излизането на обществени места с бебета на възраст един или два месеца;
  • Често проветряване на помещенията за поне 10 минути, за да се възобновява въздухът;
  • Да не се претоплят помещенията;
  • В случай на хрема и други симптоми при родителите е препоръчително носенето на маска, за да се защити бебето;
  • Поддържане на хигиена на приборите и употреба на отделни прибори за хранене за всеки един член на семейството;
  • Редовно почистване на играчките и предметите, с които има контакт детето вкъщи.

 

Източник:

www.doctissimo.fr