Хремата е едно от най-честите оплаквания при детето. Тя протича в контекста на т.нар. обикновена настинка. Един от основните причинители е риновирусът.

 

Риновирусните инфекции заемат съществен дял сред заболеваемостта от вирусни инфекции в детска възраст. Освен обикновена настинка, те могат да предизвикат още фарингит, отит, синузит и по-рядко пневмония или бронхиолит (инфекции, засягащи долните дихателни пътища).


 

В първите две години от живота на детето то прекарва по 8 до 12 обикновени настинки. Този брой нараства, ако то посещава детско заведение, където по-често е в контакт с различни инфекциозни причинители.

 

Риновирусите лесно се предават от човек на човек. Когато детето е болно, то има хрема обикновено с воднист секрет, който лесно попада върху ръцете, а оттам и върху различни повърхности, играчки, предмети. Освен това вирусът се разпространява и при кихане и кашляне на детето.

 

Инкубационният период е кратък – обикновено 2-3 дни, а симптомите могат да продължат 10-14 дни. Детето може да се разболее през цялата година, но най-често обикновените настинки настъпват през пролетта и есента.

 

Какви са симптомите?

Заболяването протича по подобен начин при всички деца. Основният симптом е хрема с воднист секрет. Впоследствие секретът се сгъстява и придобива мръсно бял, зеленикав или сивкав цвят. Няколко дена по-късно хремата намалява и спира. Други симптоми са:

 • Кихане;
 • Леко повишена температура;
 • Главоболие;
 • Кашлица;
 • Болки в мускулите;
 • Безапетитие.

 

Какво да правим?

 

Ако детето страда от обикновена настинка, най-важното, което трябва да направите, е да му давате достатъчно течности през устата (особено ако повишава температура). Ако има температура над 38,5о С, може да му дадете антипиретик – парацетамол или ибупрофен. Осигурете му почивка – така то по-бързо ще се възстанови.

 

Не се препоръчва даването на медикаменти, които се отпускат без лекарско предписание, особено такива, потискащи кашлицата. Те не лекуват инфекцията и могат да доведат до по-тежки усложнения. По правило инфекцията с риновирус се самоограничава, като не е необходимо провеждане на специфично лечение. Рядко настъпват усложнения. 

 

Кога да потърсите лекарска помощ?

 

Ако детето е под 3-месечна възраст и развие описаните по-горе симптоми, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар. На тази възраст, поради все още незрялата дихателна и имунна система, детето е по-склонно към развитие на усложнения като бронхиолит или пневмония.

 

При по-големите деца рядко заболяването се комплицира. Все пак, ако забележите признаци на влошаване, е необходимо да се консултирате с лекар. Такива са:

 • Посиняване на устните или ноктите;
 • Учестено или затруднено дишане;
 • Персистираща кашлица;
 • Силна отпадналост и неразположение;
 • Болка в ушите;
 • Признаци за обезводняване – сухи и напукани устни, хлътнали очни ябълки, повишена жажда, рядко и оскъдно уриниране, сърцебиене.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата?

Тя е изцяло клинична – включва подробно снемане на анамнеза и преглед на детето. При липса на усложнения рядко се налага провеждане на лабораторни изследвания. Доказването на вирусния причинител е трудоемко и ненужно в мнозинството от случаите.

 

Какво е лечението?

Обикновено риновирусните инфекции са леки и не се налага провеждане на специфично лечение. Антибиотиците са неефективни, тъй като те не повлияват вирусните инфекциозни агенти.

 

Как да се предпазим?

Ако детето не е навършило 6-месечна възраст, се препоръчва избягване на контактите с други деца или възрастни, които проявяват симптомите на обикновена настинка. Препоръчва се редовно миене на ръцете и използване на дезинфектант – така намалява многократно шанса от заразяване с вируса.