Салмонелата са бактерии, които лесно се разпространяват с храната ни. Характерни са продуктите от животински произход. Могат обаче да се пренасят и чрез всички онези повърхности, съдове, вода, до които те са били в контакт. Сурово месо, яйца, мляко, плодове и зеленчуци били в контакт със заразена почва и животински екскременти – през лятото още повече трябва да внимаваме какво поднасяме на трапезата за детето, още повече че заради високите температури тяхното размножаване и разпространение е действително бързо.

 

Навлизайки в човешкия организъм салмонелата атакува бързо червата като причинява гадене, повръщане, болки в корема, диария, понякога с примес на кръв, висока температура, главоболие – характерни симптоми на хранително отравяне.


 

Докато възрастният организъм бързо се справя с чревната инфекция, а при някои тя дори не предизвиква или не се разпознават неприятните симптоми, при децата салмонелозата може да донесе неприятни последици. Дължи все още на неукрепналия организъм и имунна система. Особено уязвими са децата до 4-годишна възраст.

 

Най-често салмонелозата при най-малките се развива вследствие на консумиране на неподходяща за тях храна – недобре сварени яйца и месо, замърсени продукти и пропуски в хигиената.

 

В по-редки случаи заразяването със салмонела става по битов път, от инфектиран по директен или индиректен път. Не случайно специалисти и други обръщат внимание на родителите за честото миене на ръцете и играчките на детето. През лятото то е навсякъде, това му дава контакт и с много небезопасни повърхности. Действително предизвикателство за родителите е да опазят ръцете на малкия си откривател чисти – но грижите следва да са закон: често миене на ръцете обилно с вода и сапун и периодично използване на влажни дезинфекциращи кърпички поне.

 

За случаи на заразяване със салмонела се съобщава при изтичане на фекалии в крайбрежието, например, което налага добро проучване на мястото за годишния отпуск. Тогава салмонелозата се отличава с висока температура, болка в корема, силен дискомфорт, главоболие, кожен обрив, възможен е запек, отпуснато състояние, летаргия, тоест симптомите са по-силно изразени.

 

Симптомите при салмонелоза обикновено се проявяват до 3 дни от инфектирането. В повечето случаи отминават без лечение, но има изключения, в които състоянието се задълбочава. Тогава се наблюдава влошаване състоянието на детето през втората седмица – увеличава се черният дроб и далакът, появява се кожен обрив и други здравословни проблеми. Не е изключено да се развие менингит и пневмония.

 

При високо рисковите групи при салмонелоза се налага антибиотична терапия за предотвратяване на по-тежкото протичане на заболяването и разпространението на инфекцията в други части на тялото. В тях попадат децата с потиснат имунитет, болен далак и други заболявания, чието накърнено здравословно състояние по принцип е известно на родителите.

 

Ако детето е със силен имунитет лекарят по-скоро ще назначи помощни средства за облекчаване на състоянието му и за предотвратяване дехидратация на организма. Задължително се спазва специален режим на хранене, при който се избягват продукти от животински произход. Набляга се на консумацията на лесно смилаема храна – картофи, ориз и прием на много течности. При главоболие и температура се допуска прием на парацетамол в дозировка според възрастта.

NEWS_MORE_BOX

 

За да се предотврати...

 

рискт от заразяване със салмонела са валидни няколко прости правила:

 

  • Високата температура убива тези бактерии – така че храната преминала през термична обработка на висок градус достатъчно време е безопасна.

 

  • Имайте предвид, че приготвянето на храната в микровълнова фурна не унищожава тези опасни за здравето на детето бактерии.

 

  • Яйцата, които се поднасят на детето, трябва да са твърдо сварени. Дори при „яйцата на очи“ е възможно оцеляване на салмонелата.

 

  • Всички повърхности, до които се допира несготвеното още месо, съдържат салмонела. Включително дъските за рязане, кухненските плотове, кърпите. Бактериите пренасяме и чрез ръцете си. Затова е препоръчително да има ясно разграничаване на съдовете и приборите за готова за консумация храна и такава, която ще се притотвя, както и следва ръцете да се мият винаги след допир до сурови продукти.

 

  • Необходимо е добре да се информираме за състава и начина на приготвяне на храната, която поднасяме на детето. Има продукти, които неочаквано за нас, съдържат сурови съставки от животински произход. Например, домашен сладолед, някои видове тирамису, салатни дресинги, шоколадов мус и други заради включването на сурово мляко и яйца, които не преминават през необходимата термична обработка.

 

  • Малкото дете следва да се пази от контакт с екскременти на животни, включително и домашния любимец. При всяко докосване на животното или птицата ръцете му следва да се измиват обилно с вода и сапун.