Ще се спра на най-честите инциденти, които се случват по време на летния отпуск, както и как да се справим в такива ситуации.

 

Първа част на материала
 


1. Поведение при ухапване от кърлежи и насекоми

1.1. Ухапване от кърлеж  

Ухапването от кърлеж е опасно, тъй като кърлежите могат да  бъдат преносители на болести. Особено опасен е Кърлежовият енцефалит, за който практически  не съществува ефективно  лечение след проявена симптоматика. Важно е да се знае, че съществуват ендемични огнища в някои райони, които трябва да се избягват. Кърлежите също са преносители и на бактерии Борелии, причинители на Лаймска болест.

 

Как да постъпим при ухапване от кърлеж?
Преди всичко трябва да превантираме ухапването от кърлеж чрез носене на подходящо облекло. След прибиране от разходка, внимателно огледайте детето – окосмената част на главата, около ушите, пъпа, в ингвиналните  гънки, под мишниците, между пръстите на краката.


При ухапване е важно да се знае, че при своевременно отстраняване на кърлежа (в рамките на първото денонощие от ухапването), рискът от заразяване е минимален. Отстранете кърлежа като го теглите строго перпендикулярно на кожата с пинцета или с примка от конец, поставена възможно най-ниско на нивото на кожата. Не правете въртеливи движения! Ако остане главата на кърлежа, не се притеснявайте, в това няма нищо опасно. Дезинфектирайте мястото на ухапване с 5% йодна тинктура. Остатъкът от главата може да се премахне с върха на стерилна игла.


Родителите трябва да следят за появата на кръгове с червен цвят около мястото на ухапването в следващите няколко дни, както и за повишаване на телесната температура!

Ето някои предпазни мерки, които Ви препоръчвам да спазвате, за да предпазите себе си и вашите деца от ухапвания от насекоми:

  • избягвайте дрехи с ярки цветове и употребата на силен парфюм. Не е препоръчително да се използва дезодорант;
  • не приемайте течности от непрозрачни шишета;
  • при пиене от бутилката, в която има попаднала оса, има голям риск от алергична реакция, която може да бъде особено опасна, дори животозастрашаваща;
  • при контакт с пчели и оси, не правете резки  движения и отстъпете внимателно;
  • използвайте продукти, които отблъскват насекомите, т.нар. репеленти. Предлагат се под формата на аерозоли или кремове за нанасяне върху кожата. Преди ползване на репелента, четете внимателно инструкцията за приложение и употребата му върху деца. Не разрешавайте на детето само да нанася  репелента - особено на  лицето и около очите. Не прилагайте репеленти в затворени помещения и в автомобил.


1.2. Поведение при ужилване от пчели

Само пчелите оставят жилото си. Ако видите жилото, старателно го отстранете без да притискате  мехурчето, където се намира отровата. Най-честите реакции са оток, болезненост, зачервяване и сърбеж. В такива случаи използвайте локални  противовъзпалителни  средства - 1 % кортизонов мехлем,  поставете студен компрес на мястото на ухапване. Могат да се наблюдават и т.нар. общи реакции, проявяващи се с оток на дихателните пътища (оток на Квинке, анафилактичен  шок).

NEWS_MORE_BOX

 


Детето може да получи уртикариален обрив и ангионевротичен едем – оток на  лицето, клепачите и устните. При появата на подобна симптоматика, незабавно повикайте екип на бърза помощ! Междувременно дайте  противоалергично средство, което ви е предписано по друг повод от вашия лекар в посочената доза.


Имайте предвид, че неотложната помощ  веднага след ухапването  може да спаси  живота на човека.
 

2. Поведение при топлинен удар

Може да се случи при деца, оставени дълго на слънце или в затворена кола, огрявана директно от слънцето. Може да настъпи и при неадекватно обличане на  кърмаче в топло време. Температурата на детето обикновено в тези случаи е над 40 градуса. То може да получи циркулаторен колапс, възможни са  и гърчове, повръщане, диария. В тези случаи детето  трябва да бъде охладено незабавно с влажни обвивания и хладка баня, с намокряне на кожата и охлаждане с ветрило или вентилатор. Необходимо е да се приложи парацетамол ректално. Спешно извикайте педиатър, защото пострадалото дете  може да развие усложнения като оток на мозъка и нарушения в кръвосъсирването.
 

3. Поведение при повишена температура

Във всяка аптека ще намерите Панадол и Ефералган, които съдържат една и съща съставка - парацетамол. Важно е да не се превишава дозировката, защото това лекарство има малка терапевтична ширина и е токсично за черния дроб. За един прием дозата е по 10 мг на кг тегло (максимум 15 мг/кг). При деца с фебрилитет и повръщане е препоръчително да се прилагат свещички (Ефералган супозитори от 80 мг за кърмачета  и 150 мг за деца над 1 г.).
 

4. Поведение при диспепсия

Най-голям проблем по време на почивка е диспепсията - повръщане и разстройство. Ако се случи това, трябва да преустановите храненето за  4 - 5часа и да давате на често малки порции вода или специален разтвор за рехидратация. Когато детето започне да повръща, почти сигурно е, че ще се прибави и разстройство, което впоследствие води до обезводняване и нужда от болнично лечение. Затова още при първите симптоми е добре да започнете заместително лечение, за да се компенсират загубите на вода и електролити и да превантирате обезводняване.


Бихте могли да използвате с доста добър успех и безалкохолната напитка "7-Up", или "Спрайт“. Най-подходящо е да се смеси 1 банка 500 мл Рингеров разтвор, с две части "7-Up" (2 бутилки по 500 мл) в празна бутилка от минерална вода от 1,5 л. От получената напитка се дава често по малко количество – 1 - 2 спринцовка от 5 мл през 10 - 15 минути. За един ден детето трябва да приеме поне 500 мл от този разтвор. ОРС-200 на Hipp също е подходящ при рехидратация - обичайно се приемат 1 -2 бутилчици за деня, като в него може да пасирате малко банан за подобряване на вкуса. Винаги носете със себе си и кутия лечебна Humana, която ще ползвате за диетично хранене, в случай на разстройство и повръщане. Добре е да разполагате с бисквитена каша, пюре от ябълки и боровинки, ябълки, тиква и моркови, оризова каша, ябълкова и бананова каша.


Класическата диета при диспепсия е банани, ябълки, ориз и сухар. При всички случаи на рязка промяна в състоянието на детето, трябва да направите консултация с педиатър.


Пожелавам Ви приятно изкарване на почивката!