Семейната почивка с малки деца може да е предизвикателство за родителите. Смяната на климата, храненето в заведения, където невинаги се спазва добра хигиена, струпването на много хора на едно място, храненето с мръсни ръце на плажа създават условия за среща с разнообразни патогенни микроорганизми – бактерии и вируси. Това, в комбинация с все още незрялата имунна система на детето, водят до по-често боледуване и създават предпоставка за проваляне на почивката.

 

От какво най-често боледуват децата и как да реагираме?


 

1. На първо място, без съмнение, стоят инфекциите на стомашно-чревния тракт. Обикновено няколко дни след контакта с патогенния причинител, детето започва да повръща. Впоследствие може да се появи диария и повишена температура. Състоянието би могло бързо да доведе до развитие на тежка дехидратация, с необходимост от провеждане на интравенозна рехидратация и лечение в болнично заведение.

 

В началната фаза на заболяването, когато е налице само повръщане, се преустановява даването на храна през устата в продължение на 4-6 часа. Препоръчва се започване на перорална рехидратация с рехидратиращи разтвори. Те представляват прахчета, които се разтварят в зависимост от състава им, в определено количество преварена вода. Могат да се дават с биберон, лъжичка, спринцовка, чаша, като правилото е: Колкото повече, толкова по-добре. Чистата вода не е подходяща, тъй като при повръщането се губят и много електролити, които трябва да бъдат възстановени. Рехидратиращият разтвор се дава често и на малки глътки.

 

След като е овладяно повръщането, захранването може да започне с даване на сухари, бисквити и солети. Отново начесто и по малко. Диетата трябва да продължи 1 седмица след като е овладяна диарията. Това е необходимият период за възстановяване на чревната лигавица. Препоръчва се и включване на пробиотик под формата на прахчета или капки.

 

2. Висока температура. Вирусните инфекции също са често срещани при почивка на море. Най-често се касае за т.нар. обикновени настинки, които протичат с висока температура, хрема, лека кашлица, отпадналост. При тях не се налага някакво специфично лечение, тъй като те обикновено се самоограничават в рамките на няколко дни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Даването на антипиретик се препоръчва при температура над 38,5 оС в доза, съобразена с килограмите на детето. При задържане на фебрилитета за повече от 48 часа, при поява на други симптоми, като затрудняване и учестяване на дишането, „свирене” в гърдите, силна отпадналост и отказ от храна, е необходимо да консултирате детето с лекар.

 

3. Ужилване от насекоми. Ужилването от насекоми или медузи обикновено води до локално зачервяване, подуване и болка. В този случай може да се препоръча студен компрес, както и локално или системно приложение на антихистаминов препарат. При по-тежка клинична картина с развитие например на уртикариален обрив, отоци или затрудняване на дишането, е необходима спешна консултация с лекар, тъй като ако се касае за анафиалктичен шок, реакцията трябва да е в рамките на минути.

 

4. Слънчево изгаряне. Кожата на децата е изключително чувствителна. Поради тази причина продължителното излагане на влиянието на UV лъчите може да окаже неблагоприятен ефект. Важно е използването на слънцезащитен крем с висок SPF (над 20), като задължително след всяко къпане на детето се нанася отново. Трябва да се избягва престоят на плажа, когато слънцето е най-силно – от 12 до 16 часа. След плаж детето трябва да се изкъпе, а кожата да се хидратира с подходящ крем. В случай на изгаряне излагането на слънце трябва да се избягва до успокояване на кожата. Кожата може да се третира с подходящ локален мехлем, съдържащ витамин А (ретинол).