Министерството на здравеопазването публикува информация за COVID-19 и рутинните имунизации на децата, предназначена за родители.

 

От министерството съветват, независимо от пандемията, да не бъдат прекъсвани задължителните имунизации на децата, съобразно Имунизационния календар.


 

Личният лекар на детето е този, който може да им предостави точна информация за графика на ваксиниране.

 

От здравното ведомство припомнят, че ваксините подготвят имунната система за борба с инфекциите, като внасят в тялото отслабена форма на бактерията или вируса. Тя стимулира имунната система да изгради защита под формата на антитела.

 

МЗ насърчава кърменето, но напомня през това време трябва да се спазват обичайните защитни мерки, за да се избегне заразяване по въздушно-капков път.

 

Отделно с антибактериални кърпички могат да се почистват веднъж дневно всички плотове, върху които се сменят пелените на бебето.

 

В случай, че детето проявява симптоми на COVID-19, като зачервено гърло или висока температура, личният лекар трябва да се потърси по телефона за консултация, преди детето да се води в кабинета му.

 

Когато детето има по-сериозни симптоми, като затруднено дишане или силна отпадналост, родителите трябва да позвънят на 112 или да заведат детето до най-близкото спешно отделение.

 

Повечето деца с COVID-19 имат сравнително леки или дори никакви симптоми.

 

При симптоми трябва да се избягват обществени места (работа, училище, градски транспорт и др.) и контакт с членове на семейството, които са по-възрастни или с нарушена имунна система.

 

Не е необходимо детето да се тества за COVID-19, когато е здраво и не проявява никакви симптоми (висока температура, кашлица или затруднено дишане).

 

Как мога да предпазя себе си и околните от COVID-19?

  • Мийте ръцете си редовно със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.
  • Избягвайте да докосвате лицето си, особено очите, носа и устата.
  • Ако кихате или кашляте, покрийте устата и носа си със сгъвката на лакътя или с кърпичка. Незабавно изхвърлете използваната кърпичка.
  • Избягвайте по възможност местата с много хора и стойте на разстояние от всеки, който има симптоми на настинка или грип.
  • Избягвайте да споделяте храна, прибори за хранене, чаши и кърпи.
  • Почиствайте и дезинфекцирайте повърхности, до които се докосвате по-често, включително телефони, дръжки на врати, ключове на лампи.
  • Останете у дома, ако не се чувствате добре, дори да нямате много висока температура и кашлица.
  • Носете маска. В България носенето на маски на закрити обществени места все още е задължително, като изключение може да се допусне за работни колективи до 7 души, които са ваксинирани или са преболедували коронавирусна инфекция.