Руптурата или спукването на тъпанчето представлява нарушаване целостта на тъпанчевата мембрана, която разделя външното от средното ухо. То обикновено е съпроводено със силна болка и може да доведе до развитие на инфекция или в по-затегнатите случаи – до намаляване или загуба на слуха. За щастие, в повечето случаи руптурата на тъпанчето заздравява от само себе си в рамките на няколко седмици. Ако това не се случи, може да се наложи извършване на оперативна интервенция и реконструкция на мембраната.

 

Как работи ухото?


Тъпанчето или тъпанчевата мембрана представлява тънка, конусовидна тъкан, която е разположена в края на външния слухов проход. От нея навътре започва средното ухо.

 

Звукът се „улавя” първоначално от външното ухо – ушната мида и преминава през външния слухов проход. Оттам звуковите вълни „удрят” тъпанчето, карайки го да вибрира. Следват трите слухови костици – чукче, наковалня и стреме, които усилват звуковите вълни и ги предават на вътрешното ухо. Там се зараждат нервните импулси, които по влакната на слуховия нерв достигат до главния мозък. В него е разположен слуховият център, който обработва информацията и я интерпретира като определен звук.

 

Перфорацията на тъпанчевата мембрана довежда до нарушаване на способността й да вибрира, довеждайки до възприемане на по-слаб звук, а понякога и на липсата на такъв. Намаляването на слуха обикновено е временно и варира по интензитет в зависимост от размера и локализацията на разкъсването.

 

Понякога бактерии или чужди тела могат да проникнат през перфорацията и да доведат до развитие на инфекция. Това, само по себе си, рядко довежда до трайна загуба на слуха.

 

Какви са причините?

В много случаи се касае за спукване на тъпанчето в резултат от механично въздействие – например почистване на външния слухов проход с клечки за уши. Това се случва при по-агресивно почистване, особено при малки деца и кърмачета, при които тъпанчевата мембрана е много нежна, а външният слухов проход е относително тесен. Други причини за руптура на тъпанчето са:

  • Инфекции. Острият отит или възпалението на средното ухо може да доведе до натрупване на течност или гной зад тъпанчевата мембрана, което в един момент довежда до руптурирането й. Това е често срещано при кърмачета и малки деца.
  • Голяма разлика в наляганията – баротравма. Посредством Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо и задната част на устната кухина, налягането от двете страни на тъпанчето се изравнява. Рязкото повишаване или понижаване на налягането в околната среда обаче, както често се случва при полети, изкачване или слизане от планината, гмуркане, може да доведе до разкъсване на тъпанчето.
NEWS_MORE_BOX

 

  • Силен звук. Това е по-рядка причина за руптура на тъпанчето в детска възраст. Случва се при силен, внезапен звук, като при експлозии, силна музика, стрелба и други.
  • Чужди тела. Не само клечките за уши могат да предизвикат такава травма, но и всеки предмет, който може да влезе във външния слухов проход – фиби, кибритени клечки, клечки за зъби и други.
  • Травма на главата. При директен удар върху ухото или при фрактура на черепа може да се засегне целостта на тъпанчевата мембрана.

 

Какви са симптомите?

В началото винаги е налице болка. Тя може да варира по интензитет от умерена до много силна, както и да отслабва и да се засилва във времето. Другите симптоми включват:

  • Изтичане на течност от ухото, която може да е бистра, кървава или гнойна.
  • Намаляване или загуба на слуха, който може да варира от лека до тежка степен.
  • Шум в ушите (тинитус).
  • Замайване или световъртеж, които могат да предизвикат гадене или повръщане. 

 

Следва продължение...