Руптурата или спукването на тъпанчето в детска възраст може да настъпи в резултат от външно въздействие – при чистене на учите с клечки, в резултат от инфекция, при рязка смяна на налягането – излитане или кацане със самолет, при силен звук, три травми на главата.

 

Обикновено състоянието е съпроводено със силна болка и изтичане на секрет от ухото с различна консистенция – прозрачен, гноен, кървав, в зависимост от първопричината, довела до състоянието. Към първа част от материала...


 

Как се поставя диагнозата?

Ако се съмнявате, че при детето е настъпила руптура на тъпанчевата мембрана, е необходимо да посетите лекуващия му лекар. Най-често перфорацията заздравява сама, без да е необходимо провеждане на хирургично лечение. Лекарят ще извърши преглед с помощта на отоскоп. Чрез него се визуализират външният слухов проход и тъпанчевата мембрана и се проверява целостта й.

 

Други изследвания, които могат да се назначат, за да се установи дали има загуба или намаляване на слуха, са:

  • Аудиометрия, за да се установи дали детето чува звуци с определени честоти;
  • Тимпанометрия. Чрез нея се проверява реакцията на тъпанчето при определени промени в налягането. Ако от ухото изтича течност, може да се изпрати проба за извършване на микробиологично изследване. По този начин може да се установи инфекциозният причинител, довел до състоянието.

 

Какво е лечението?

Обикновено тъпанчето заздравява само в рамките на няколко седмици без да се налага провеждане на специфично лечение. Ако е налице силна болка, могат да се използват нестероидни противовъзпалителни, като ибупрофен или парацетамол в зависимост от килограмите и възрастта на детето.

 

При съпътстваща инфекция обикновено се назначава антибиотично лечение. При руптура на тъпанчето не се препоръчва капането на капки в ушите, освен ако не са предписани от лекар.

 

По време на оздравителния процес съветът е ушите на детето да не се мокрят с вода, тъй като това може да доведе до развитие на възпалителен процес и влошаване в състоянието. Препоръчва се в този период при къпане да се използват тапи за уши. Друга препоръка е да се избягва издухването на носа, докато не заздравее тъпанчевата мембрана.

 

Ако перфорацията не зарасне в рамките на 4 седмици, е необходимо провеждане на консултация със специалист уши-нос-гърло, ако такава до момента не е проведена. В тези случаи може да се наложи хирургична реконструкция на тъпанчето.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как да се предпазим?

  • Незабавно потърсете лекарска помощ, ако забележите някакви признаци за ушна инфекция. Това включва повишена температура, болка, посягане, дърпане или хващане на ухото, намален апетит, силно неспокойствие, изтичане на секрет от ухото и други.
  • Не почиствайте ушите на децата с клечки за уши. Според специалистите банята и външното измиване са достатъчни за поддържане на добра хигиена. Ако детето се оплаче от дискомфорт или Вие забележите ушна кал, препоръката е тя да бъде отстранена без да се вкарва нищо във външния слухов проход (клечки за уши например).

 

Ако ушната кал създава болка и дискомфорт, посъветвайте се с лекуващия лекар на детето, който в кабинета ще извърши преглед и евентуално почистване.

  • Ако детето страда от хрема или настинка, трябва по възможност да се избягват полетите със самолет. Ако това е невъзможно, по време на излитането и кацането се препоръва по-големите деца да дъвчат дъвка, а по-малките и кърмачетата – да бъдат кърмени или нахранени с бутилка. По този начин детето преглъща по-често, което довежда до изравняване налягането от двете страни на тъпанчето и се намалява вероятността от възнимкване на перфорация.
  • При гмуркане трябва да се премине специално обучение за това какви са методите за изравняване налягането от двете страни на тъпанчето.