Розеолата, известна още като шеста болест, екзантема субитум или бебешка шарка, е често срещано заболяване в кърмаческа и ранна детска възраст. Причинява се от вирус – Херпес-вирус тип 6 (HHV-6) и Херпес-вирус тип 7 (HHV-7). Тя се разпространява лесно то човек на човек по въздушно-капков път. Среща се целогодишно и засяга най-често бебета между 9- и 12-месечна възраст.

 

Какви са симптомите?


След инкубационния период, който възлиза на 5 до 15 дни, се появяват първите симптоми. Детето внезапно повишава температура, която обикновено е над 39,4 оС. Фебрилитетът се задържа обикновено 3 дни (рядко 5-7 дни). Оттам идва и другото наименования на заболяването – тридневна треска. През този период детето може да е по-раздразнитено, да отказва да се храни. Понякога са налице още хрема с воднист секрет, лека кашлица, възпалено гърло, увеличени шийни лимфни възли

 

Трайното понижаване на температурата е съпроводено в поява на обрива. Той обхваща обикновено шията и тялото, а понякога лицето и крайниците. Обривните единици за малки, червеникави, леко надигнати над кожата. Те се задържат от няколко часа до няколко дни, не сърбят и изчезват без да оставят белези или депигментирани участъци.

 

Опасно ли е?

Само по себе си розеолата не е опасно заболяване. То се самоограничава за няколко дни, като не е необходимо провеждане на специфично лечение. Съществува обаче повишен риск от развитие на фебрилен гърч по време на фазата на високата телесна температура. Това усложнение се наблюдава при 5-35% от децата, заболели от тридневна треска.

 

Въпреки, че на пръв поглед фебрилният гърч е много стресиращ за родителите, в повечето случаи не се наблюдават трайни последствия за нервната система. Рядко се налага провеждане на специфично лечение и прием на антиконвулсанти.

 

Заразно ли е?

Розеолата е заразна по време на фебрилната фаза. След появата на обрива детето вече не е заразно. Инфекцията се разпространява при кихане, кашляне, говорене. Тогава вирусните частици се отделят в околната среда в състава на малки капчици. Те директно се вдишват от околните или попадат върху предмети и повръхности. Докосвайки ги, детето ги пренася до устата и носа си, като по този начин вирусните частици попадат в дихателните пътища.

 

Как да предпазим детето?

Няма ваксина или специфична профилактика срещу заболяването. Счита се, че след преболедуване се развива траен имунитет, като рядко се наблюдава реинфекция. Най-добрият начин за предпазване е избягване на контактите с болни. Препоръчва се редовно миене на ръцете и използване на дезинфектант.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Каква е диагнозата и лечението?

В началото на заболяването, когато е налице единствено повишената телесна температура, диагнозата е по-трудна и несигурна. Възможно е да се неложи провеждане на изследвания на кръв и урина, за да се установи точната причина за фебрилитета.

 

При розеолата не се провежда специфично лечение, насочено срещу вируса. Предписва се симптоматично – такова, което облекчава оплакванията, като повишена температура. Препоръчва се даване на ибупрофен или парацетамол при температура над 38,5 оС, а при анамнеза за фебрилен гърч или при фамилна обремененост за такъв – и при по-ниска температура.

 

Поради повишения риск от дехидратация на детето по време на фебрилната фаза, се препоръчва даване на голямо количество течности, както и електролитни разтвори. Ако кърмите детето, слагайте го по-често на гърда. Не се препоръчва даване на антибиотици, тъй като те не повлияват вирусната инфекция.

 

Кога да потърсите лекарска помощ?

Обадете се на лекуващия лекар, ако детето стане по-отпуснато, не приема течности, проявява признаци на дехидратация. Ако детето получи фебрилен гърч, незабавно потърсете медицинска помощ.