Австралийски учени от университета в Мелбърн и колегите им от института Мърдок под ръководството на Кети Алън изследвали влиянието на хранителния режим върху здравето на  децата и стигнали до заключение, че за развитие на много от алергиите в детска възраст всъщност са виновни родителите.

 

Според експерти, колкото по-късно майките и татковците въведат разнообразни храни в менюто на малките си деца (най-вече яйцата) толкова по-висок е риска да се развият алергични реакции към тези продукти.


Заключенията се базират на проучване, изследвало хранителния режим при близо 2500 деца на една годишна възраст. Оказало се, че тези, които за първи път  консумирали яйца на възраст над 12 месеца, страдат от алергии пет пъти по-често отколкото връстниците си, в чийто хранителен режим яйцата са били въведени още на половин година.

 

Получените от изследването резултати са в пълно противоречие с приетото мнение, че алергизиращите храни трябва да се дават не децата колкото е възможно по-късно, за да се избегне реакция на непоносимост.