Пурпурата на Хенох-Шонлайн е най-често срещаният васкулит в детска възраст, който засяга малките съдове на кожата, ставните връзки, гастроинтестиналния тракт и бъбреците. Той предизвиква възпаление на сетната на съдовете, което ги прави „по-чупливи”.

 

Заболяването е разпространено в целия свят и поразява деца от всички етнически групи. Най-често е обаче сред бялото население и азиатците. Честотата е 14-20 на 100 000/годишно, като засяга по-често момчетата.


 

Пурпурата на Хенох-Шонлайн в повече от 90% от случаите се проявява в детска възраст, обикновено при деца между 3 и 10 години. Значително по-рядко се наблюдава при възрастните, като при тях заболяването по правило протича по-тежко и с по-сериозни усложнения. Характерна е и известна сезонност – по-често е то в пролетните и зимните месеци на годината, като в много от случаите е налице предшестваща инфекция на горните дихателни пътища.

 

Повечето деца се възстановяват в рамките на около 1 месец, след което не се наблюдават нови тласъци на заболяването. При други деца обаче се описват няколко поредни рецидива на заболяването, които отново изискват проследяване и лечение. След преболедуване се проследява бъбречната функция с цел ранно откриване и лечение на усложненията.

 

Каква е патогенезата?

Точната причина и патогенеза на зоболяването не са известни. Предполага се обаче, че за отключването му значение имат някои патогенни причинители, които засягат горните дихателни пътища – бета-хемолитичен Стрептокок от група А, Стафилокок, Микоплазма, Аденовирус. Освен това при заболяването е налице и известна фамилност, което дава основание да се предполага, че и някаква генетична компононета има значение в отключването му.

 

Каква е клиничната картина?

1. Кожа. Отличителният белег на пурпурата на Хенох-Шонлайн е обривът. Неслучайно другото му наименование е палпируема пурпура – надигнати над кожата макули или уртики, както и петехии или екхимози. Макар и рядко, могат да се наблюдават були (мехури) или улцерации (разранявания).

 

Кожните лезии се откриват двустранно и са предимно разположени в гравитационните места или по участъците, подложени на натиск. Обикновено се появяват на групи, като претърпяват обратно развитие в рамките на 3 до 10 дни. Често се наблюдава и оток в областта на ръцете, ходилата, около очите, устните, скротума, скалпа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

2. Опорно-двигателна система. В около 75% от случаите на пурпура на Хенох-Шонлайн се наблюдава засягане на ставите – артрит или артралгия. Той поразява главно ставите на долните крайници, несиметрично и под формата на олигоартрит. Характерно е, че не води до деформации в ставата и крайниците и се самоограничава в рамките на 2 седмици. Възможно е обаче след известно време отново да се прояви.

 

3. Гастроинтестинален тракт. Засягането на храносмилателната система се среща в до 80% от случаите. Оплакванията могат да включват болки в корема, повръщане, диария, паралитичен илеус, кръв в изхожданията. Рядко описвани са мезентериална исхемия, чревна перфорация и инвагинации.

 

4. Бъбреци. Засягането на бъбреците се описва в до 50% от случаите. Проявите са микроскопска хематурия, протеинурия, повишено артериално налягане, остра или хронична бъбречна недостатъчност. Едва в 1-2% от случаите се наблюдава прогресия на бъбречната увреда до развитие на хронично бъбречно заболяване.

 

5. Нервна система. Пурпурата на Хенох-Шонлайн може да засегне малките мозъчни съдове, предизвиквайки неврологични прояви. Описват се мозъчни хеморагии, гърчове, главоболие, промени в поведението.

 

6. Други. По-рядко се засягат малките кръвоносни съдове в други органи – тестиси, с развитие на орхит или торзия; бял дроб с развитие на белодробни кръвоизливи и други.