При 15% от момичетата в САЩ пубертетът започва на 7-годишна възраст, показва ново проучване, публикувано в списание Pediatrics.

 

От включените 1239 момичета в него се установява, че при едно на всеки 10 развитието на гърдите започва на 7-годишна възраст. През 1997 г. при подобно проучване това се случва най-често на 14-годишна възраст.


Д-р Дженифър Аштън обяснява, че ранният пубертет, познат още като „преждевременен“, крие рискове за момичетата.


На 7 години те обикновено страдат от липса на самочувствие. Ранното полово развитие при тях може да доведе до риск от хранителни разстройства, като булимия или депресия. Освен това вероятно е да останат и с по-нисък ръст, тъй като естрогенът, който е един от основните полови хормони, чието отделяне се засилва през пубертета, спира растежа им. Рано полово развилите се момичета, в последствие започват да водят сексуален живот много преди връстниците си, което също крие сериони рискове за физическото и психо-емоционалното им здраве.


Все още причините за ранния пубертет остават неясни. Изказват се предположения, за затлъстяването като вероятност, което е масово разпространено явление сред американските деца. Телесните мазнини отделят естроген, който се определя като типичен женски полов хормон.


Наследствеността е друго възможно обяснение – ако майката е навлязла рано в пубертета, има голяма вероятност да се случи същото и с дъщеря й.


Ранният пубертет се отразява и на здравето в дългосрочен план, обяснява Аштън. При жените, навлезли по-рано в пубертета, се отчита по-висок риск от развитие на рак на гърдата и матката.


 

Експертите препоръчват да се извърши консултация с педиатър, когато родителите забележат настъпване на пубертета при детето си по-рано.