Псевдокруп (Laryngitis subglottica) представлява неспецифично възпаление на горните дихателни пътища в областта на гръкляна (Larynx), под гласните връзки, което се изявява с характерна лаеща кашлица, дрезгав глас и при по-тежки случаи с дихателна недостатъчност. 
Основно са засегнати кърмачета и малки деца във възрастта между шест месеца и шест години.
 
1. Какво причинява псевдокруп?
Псевдокруп се развива в резултат на вирусна инфекция. Най-честите причинители са параинфлуенца (тип 1), инфлуенца (тип А или B), рино- или аденовируси. 
 
В резултат на вирусната инфекция се възпалява лигавицата на ларинкса и тази под гласните връзки, което води до оток и стеснение на дихателните пътища. При малките деца те са все още много тесни и затова стеснението се изразява в по-голяма степен в сравнение с това при по-големи деца или възрастни. В много редки случаи псевдокруп може да се срещне и при по-големи деца, но тогава отокът причинява единствено дрезгавост на гласа.
Laryngis subglottica се обостря през нощта. Причината за това вероятно се крие в циркадния ритъм на кортизола, който е с най-ниски нива между 24 и 4 часа през нощта. В този период се наблюдава понижена продукция на ендогенен кортизол, който има противовъзпалително действие и в резултат на това се настъпва обостряне на състоянието.
 
2. Какви са симптомите на псевдокруп?
Заболяването се изявява със следните симптоми:
  • характерна суха лаеща кашлица,
  • дрезгав глас,
  • инспираторен стридор - сухи хрипове при вдишване.
 
При високостепенно стеснение би могло да се стигне до дихателна недостатъчност с признаци като движение при дишане на междуребрените пространства и югуларната ямка.
 
Стеснението на дихателните пътища възпрепятства навлизането на достатъчно кислород в организма, което води до повишаване на сърдечната честота (тахикардия) и промяна в цвета на устните към ливидно (цианоза). Симптомите най-често се изявяват през нощта, което прави състоянието още по-опасно. Субективното чувство за недостиг на въздух буди страх и безпокойство при децата, което още повече би могло да засили изявите на заболяването.
Други симптоми често са повишената телесна температура, възпаление на лигавицата на носа и гърлото (ринофарингит) и силна отпадналост.
 
NEWS_MORE_BOX
3. Как се поставя диагнозата?
Диагноза се поставя клинично при преглед на болното дете. Тъй като е трудно да се направи разлика с други заболявания, които се изявяват с подобни симптоми, би трябвало анамнезата и прегледът да се направят особено внимателно. 
От изследванията уместно е извършването на рентгенография с цел изключване на попаднало чуждо тяло в дихателните пътища, което не е рядкост при деца в ранна възраст.
 
4. Какво е лечението на псевдокруп?
Първоначално родителите трябва да успокоят детето доколкото е възможно и да го поставят с повдигнат гръден кош, което подобрява дишането до известна степен. Добро действие има и свежият въздух в стаята. 
 
Тъй като прогнозата на това състояние е неясна, се препоръчва задължителна консултация с лекар. При по-тежки случаи с изявена дихателна недостатъчност е необходимо детето да остане за лечение при болнични условия. Терапията, която се провежда е индивидуална и зависи от степента на развитие на заболяването.