Охлузванията представляват леки наранявания на епидермиса, поради което дори само промивка би била достатъчна. Подходящо е използването на риванол, а ако мястото е близо до окото – сребърната вода е безопасен вариант при бебета и малки деца. Може да бъде поставена лепенка или дишаща превръзка през първия ден, когато раната е прясна.


Важно е да се отбележи, че преди всяка стъпка на първо място е от значение да бъде успокоено детето, доколкото това е възможно. По време на почистването на раната – говоренето какво прави родителя действа успокояващо на детето и така то позволява повече манипулации.


Зашиване се препоръчва при рани с дълбочина по-големи от половин сантиметър или дължина повече от два сантиметра. При силно кръвотечение, както и в близост до сухожилия или по-големи нерви също се налага да се потърси своевременно лекарска помощ. Рани на главата, които са съпроводени с поява на гадене и повръщане са сигнална червена лампа за посещение на спешен кабинет, където да се назначат допълнителми изследвания.При наличие на чужди тела е важно първо да бъдат добре отстранени от раната, за да не водят до допълнително възпаление.


Най-добрият вариант при леки порязвания или наранявания е да се промие с чиста вода и детски сапун мястото, след което риванол се нанася с марлен тампон, а не с памук, за да не останат власинки в раната.


Спиртните разтвори не се препоръчват за промиване на порезни рани. При попадане вътре в раната те предизвикват некроза и по този начин забавят заздравяването. Освен това са болезнени за детето и то може да не ви позволи да продължите.


В аптечната мрежа се предлагат спрейове, съдържащи хиалуронова киселина и витамини, които образуват защитен филм върху раната и спомагат по-бързото заздравяване. Нанасянето на антибиотичен мехлем също се препоръчва, особено при изразено замърсени рани.


Ако кървенето е по-изразено, то първо се притиска известно време със стерилна марля мястото на нараняване.


Често се говори затова как раната трябва да бъде оставена да „диша“, но излагането на ултравиолетови лъчи не е препоръчително. Причината е, че се компрометира в известна степен и процесът на заздравяване. Възможно е да се предизвика и повишена пигментация на кожата около нараненото място.


Референции:
1. https://www.webmd.com/first-aid/treating-cuts-and-bleeding-in-children
2. https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Treating-Cuts.aspx