Бронхиалната астма е хетерогенно забоялване, което се характеризира с хронично възпаление на дихателните пътища. Обострянето на състоянието и появата на астматичен пристъп, настъпва при наличие на конкретен провокиращ фактор (контакт с алерген, цигарен дим, вирусна инфекция, физическо натоварване, плач). Когато децата с астма получават астматичен пристъп, бързо настъпват редица процеси, които водят до свиване лумена на най-малките дихателни пътища, а това води до затруднено дишане.

Засяга се основно фазата на експириум (издишване), в резултат на което:

  • Детето става неспокойно;
  • Може да се появи кашлица;
  • Чува се шумно свиркащо дишане;
  • Говорът е затруднен;
  • Лицето е бледо и изпотено;
  • Може да има посиняване около устата;

Не карайте детето да ляга! Поставете го седнало в удобна позиция. Ако има наличен инхалатор, който съдържа вентолин или разтвор за приготвяне, използвайте инхалатора според възрастта:


Инахалции със salbutamol инхалер, суспензия под налягане за инхалация (т.нар. „помпи“ или „спрейове“):

 

  • Деца от 0-4 години

За всички деца до 3-годишна възраст се предпочита използването на компресорен инхалатор. Приложението на инхалер е възможно и при най-малките с помощта на допълнителна обемна камера.
Извършва се първоначално 1 впръскаване в камерата, след което детето вдишва 6-7 пъти. Изчаква се и се наблюдава ефектът в следващите 15 минути. При нужда впръскването се повтаря на 20 до 30 мин, докато се осигури лекарска помощ. Някои пристъпи се преодоляват с едно впръскване, други са по-тежки и могат да преминат в животозастрашаващото състояние status astmaticus. Ако липсва ефект от приложението на през първия час, трябва незабавно да се осигури лекарска помощ. 

  • Деца до 12 години

Децата над 5-годишна възраст са способни да извършат контролирани дихателни движения за адекватно директно инхалиране.
Дозировката е отново 1 впръскване, след което се наблюдава ефектът в следващите 15 мин. и при нужда се повтаря.
Ако пристъпът е тежък, напреднал или е известна липсата на ефект от 1 впръскване, може да се започне с 2 впръсквания.
Отново при липса на ефект след първия час, е нужно да се осигури лекарска помощ!

  • Деца над 12 години

Дозировката е същата като при възрастните, правят се 1 или 2 впръсквания, след което се следи ефектът, може да се повтори на всеки 20 – 30 мин.

 

  • Инхалаторни кортикостероиди

Ако детето е на постоянна инхалаторна кортикостероидна (ИКс) терапия (будезонид, флутиказон, беклометазон), допълнителна доза ИКс, се прилага след като се проследи ефектът на 2-рото впръскване от салбутамол (обичайно след около час).


При деца, които не прилагат ежедневно ИКС, кортикостероидът се включва в първата инхалация в началото на пристъпа в комбинация със салбутамол.

Колко продължава ефектът от лечението?

Ефектът при инхалаторното лечение на пристъпа, може да бъде от мигновен до напълно липсващ. Ако детето се подобри след първата инхалация, ефектът на медикамента ще продължи около 4-6 часа. Това означава, че в случай на контакт с алерген или започваща вирусна инфекция може да се очакват повторни пристъпи през деня.


При липса на ефект, астматичиният пристъп напредва със задълбочаване на дихателната недостатъчност, все по-затруднено дишане, експираторна диспнея (движение на коремна мускулатура-епигастрален тираж, хлътване на междуребрията), периорална цианоза, суха спастична кашлица, шумно свиркащо дишане. Постепенно детето става все по- тревожно и трудно контактно, необходимо е незабавно да осигурите лекарска помощ!

 

Овладяването на пристъпите в повечето случаи зависи от своевременната намеса. Всеки родител трябва да бъде адекватно обучен какво да прави в случай на пристъп и съответно да информира всички останали, които се грижат за детето.


Библиография:

1.Клинична пулмология в детската възраст, ред.проф.Тоньо Шмилев,2013г.;
2.2021 GINA Report, Global Strategy for Asthma Management and Prevention
https://ginasthma.org/gina-reports/