През последните няколко месеца зачестиха значително случаите на различни респираторни заболявания, от които се откроиха по-високите проценти на случаи с варицела и скарлатина.


Варицелата е инфекция с висок контагиозен индекс, като болните са най-силно заразни 1-2 дни преди появата на обрива и до образуването на корички (крусти) върху всички мехурчета – везикули. Обривът е един от задължителните симптоми, но той може да бъде различно изявен. При някои болни - най-често в детска възраст, може да има няколко обривни единици, при други те са десетки или стотици, а в единични случаи покриват цялото тяло, включително дланите и стъпалата.


Поради тази съществена разлика в протичането на клиничната картина, при пациенти, които не са сигурни в имунния си статус – най-добрият метод да се оцени дали имат наличие на антитела е изследване на IgG за прекарана инфекция или IgM за текуща към момента, ако симптомите са неспецифични.
Обривът е силно сърбящ и води до изразено неспокойство.


 

Успоредно с обрива по кожата се появява обрив и по лигавиците - устната кухина, половите органи, носната кухина, хранопровода. Това е и причината при боледуващите да се предпочита кашава храна, която да не дразни обривите, както и тя да бъде по-студена, защото чисто механично горещата храна и течности водят до допълнително раздразнение.


Широко разпространено е мнението, че докато има обрив, болните не трябва да се къпят. Това е изключително погрешна теза, тъй като кожната бактериална флора може да се насложи върху пукнатите везикули и да доведе до вторично инфектиране, което при разпространение на процеса да доведе и до нуждата от антибиотична терапия.


Препоръчва се вземането на душ или краткотрайна вана при по-малките деца, като е важно да не се използват твърди миещи средства, както и след приключване да се прави внимателно подсушаване – без търкане, чрез потупкване за попиване на водата по кожата.


По отношение на т. нар. „морбилни или варицелни партита“ - факт е, че децата под 15 години боледуват сравнително по-леко от възрастните. Но няма никаква гаранция, че при едно дете няма да се развият усложнения или тежка форма на варицела, поради което насоченото заразяване не се препоръчва.


Инкубационният период е по-дълъг, което позволява своевременна профилактика при контакт с болен. Тя се изразява в поставянето на ваксина – като първата доза се слага до 3 дни – 72 часа от времето на контакта, за да се подсигури постекспозиционната профилактика.


Ако все пак е минало повече време – отграничителни симптоми от останалите шарки е на първо място започването на обрива от скалпа – добре е да се гледа около и зад ушите, тъй като често обривите се проявяват първо там.


При някои пациенти обривните единици излизат веднъж, докато при повечето е на до 3-4 тласъка. Добре е да наблюдаваме дали температурата е свързана с появата на обрив, защото това може да ни разграничи дали се касае за насложена инфекция или усложнение – например пневмония, която при варицела протича много тежко и се развива изключително бързо.


Важно е да се оглеждат обривите ежедневно, за да се следи за вторично инфектиране с нормалната бактериална флора, за да може при нужда да се поставя локално антибиотичен гел.


Варицелата не е спешно състояние и не налага спешно посещение при лекар, освен в случаите на рязко влошаване или усложнения. Препоръчва се предварително да се уговорите с Вашия лекар, за да не сте в близък контакт с останалите пациенти, които чакат.


По отношение на ваксината – тя се препоръчва след навършване най-малко на 9 месеца, като обикновено след навършване на 1 година, имунният отговор е достатъчно зрял, за да се поставят живи ваксини, които да доведат до пълноценен антителен отговор.


Ваксината се поставя в две дози – като втората се слага в България до 2-3 месеца, в някои страни до 6 месеца, а в други дори след 2-3 години.


Приемът на противоалергични е със спорен ефект. Действието им не е както при типичен алергичен обрив – това е и причината да не се препоръчва до такава степен, тъй като не настъпва това облекчение, което се очаква и което е характерно за алергичните обриви.


За намаляване на сърбежа подходящи са ментоловият спирт, както и прилагане на ментолова пудра.


Референции:
Chickenpox (Varicella), CDC