Настъпи сезонът на простудните заболявания, с него и постоянният страх от настинки, хреми, кашлици при детето. Въпросът как да предотвратим честото боледуването на детето е винаги актуален през студеното полугодие. Преди да посегнем към аптечката и „илачите от тежката артилерия“ обаче, при вида на първите признаци за поддаване на организма на вирусна инфекция, в името здравето на детето в дългосрочен аспект, е добре да опитаме с по-безобидни средства.


Кои са ефективните средства от тази категория?


За ефективните мерки за укрепване на защитните сили на детския организъм срещу вирусни инфекции и простудни заболявания ще говорим на Форум „Детско здраве“, който организира Puls.bg на 11 октомври, събота, в Интер Експо Център, от 10.00 ч. На него лектори ще са водещи български специалисти, които освен готов опит в борбата срещу честите боледувания на детето и изграждането на здрав организъм под формата на презентации, ще отговарят на Вашите въпроси. Повече за темите, лекторите и програмата можете да научите от сайта на събитието.


 

Тук излагаме няколко предложения, които работят в тази връзка, от нашето проучване:


1. Изключително важно е още при първите признаци на спад на защитните сили на организма на детето да вземем мерки. Едва ли този съвет е чужд на родителите, но често се случва в натовареността да пренебрегнем първите индикации за настъпваща инфекция. След като детето е пребледняло, губи тонус, сънливо е или напротив, необичайно раздразнително, с бляскави очи, сенки, е редно да пренасочим вниманието си към неговото здравословно състояние, ако държим по-късно да не отсъстваме от работното място за по-дълго.

 

В този период могат да помогнат на пръв поглед обичайни мерки: трябва да се даде време за повече почивка на малчугана, да не се натоварва с излишни занимания и развеждане от едно място на друго, да се оставя да спи повече, да се следи да е на топло и да не бъде оставян да стои с мокри от изпотяване дрехи.


Детето не бива да се лишава от излизане навън на този етап, а напротив, то трбява да бъде извеждано на чист въздух за разходка минимум за половин-един час на ден, желателно два пъти дневно. Помещенията за сън и занимания трябва да се проветряват често, на час по 5 минути или на 2 часа по десетина минути.

 

2. Опитайте се максимално да организирате по-здравословно меню за детето на този етап. Изключете въобще вредните пакетирани храни, ограничете максимално захарта, тъй като тя потиска имунитета и осигурете богато на плодове и зеленчуци меню – ястия и в суров вид. Повишете приема му на течности – вода и билков чай. Осигурете редовно хапване на месо, риба и кисело мляко. По този начин организмът му няма да се затормози с отделянето на вредни вещества и от храната, а същевременно ще си осигури необходимите нутриенти за изграждане на антитела и клетки, с които да "бори" инфекциите и токсините.

 

3. Оставяйте детето да играе активно, ако има желание за това, дори и с риск да се изпоти, но бъдете подготвени за последващите грижи. Веднъж случило се изпотяването, отстранете влажните дрехи от него бързо. Полезно въздействие има топлата баня, като за случая удължете времетраенето й. По този начин също се дава възможност на организма да се отчисти от някои токсини. За да има полза топлата баня, бързо подсушете и облечете детето. Оставете го в леглото завито и му поднесете ароматен топъл чай с мед. Разтривката в тези случаи винаги помага, така че не я забравяйте!

NEWS_MORE_BOX

 

 

4. За да се укрепи организмът в борбата срещу вирусите, може да се увеличи приемът на витамин С. За предпочитане е да бъде осигурен чрез консумация на сурови плодове или зеленчуци. Богати на него са чушките, които са налични в момента на пазара, домати, киви и всички цитрусови плодове: лимон, грейпфрут, портокал, мандарина. Добър вариант в момента е и гроздето.
Имайте предвид, че витамин С може да спре настинката само, ако се вземе при първите й признаци. Тогава има смисъл да се приема и под формата на хранителни добавки - за предпочитане под течна форма, извлечен от естествени растителни източници. Приет по-късно само укрепва организма. По време на боледуване не бива да се допуска неговият недостиг.

 

5. Ролята, която се предписваше на витамин С в "преборването на вирусите", върши цинкът, се доказва от последните научни изследвания. Той взима участие в синтеза на протеини и производството на клетки на имунната система, освен че е полезен за зрението и ума и други системи на организма
Намира се в следните продукти: яйчен жълтък, телешко и агнешко месо, черен дроб, пшеничен зародиш, тиквени семки, бобови култури, кисело мляко, сирене, какао, както и ядки (след 2-3-годишна възраст), чесън. На цинк са богати гъбите и морските деликатеси, но те не са препоръчителен продукт за малки деца и при боледуване.
Както цинкът, така и витамин С, могат да изпълняват своите функции в организма, когато са налични други полезни вещества, с които работят заедно. За това е необходимо да се осигурят в достатъчно количество, по-специално, желязо, магнезий, калций, фолиева киселина, витамини от В комплекса. Всички те могат да се набавят от препоръчаните храни: месо, яйца, сурови плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти като натуралното мюсли например.

 

6. Пробиотици – бифидо- и лактобактериите са необходими, за да се поддържа чревната микрофлора, а факт е, че голям процент от имунитета ни се изгражда от тези микроорганизми, които могат да бъдат сериозно засегнати при всякакви инфекции, простудни заболявания, прием на лекарства. Затова е необходимо постоянно, особено при детето, да се грижим за равновесието на чревната микрофлора. За целта – най-подходящо е киселото мляко, което съдържа тези полезни бактерии.

 

7. Какао – не лишавайте децата от шоколад, когато се опасявате от разболяване. Но удачната форма в случая е шоколадът да се поднесе като топла напитка, без да се прекалява със захарта. Колкото и невероятно да звуци какаото има успокояващ гърлото ефект и е полезно дори при кашлица, освен че е богато на ценни микроелементи и полифеноли, които са само от полза за поддържане на доброто здраве.

 

8. Мед и пчелни продукти - като заместител на захарта в храненето на детето е препоръчително по принцип да се използва мед. Той и пчелните продукти са особено подходящ натурален продукт за укрепване здравето на детския организъм. Техните качества относно борбата срещу бактериалните и вирусни инфекции са спорни за научната общност, но факт е, че захарите в меда са естествени и не вредят като захарта, както и че по принцип тези продукти съдържат ценни минерали и полезни вещества като цинк, желязо, мед, кобалт, магнезий, фолиева киселина и витамини от В групата. Освен това благоприятстват алкализирането на организма, съдържат дори полезни бифидо- и лактобактерии. Благодарение на специфичен протеин, defensin-1, имат бактерицидно действие. Медът има и свойството да успокоява гърлото при кашлица.

 

В продължението още за натурални продукти за борба срещу простудните заболявания и укрепване на имунитета