„Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде твоята храна.”
Хипократ (460-370 г.пр.н.е.)
 
 
С настъпването на зимата рязко се увеличава заболеваемостта от остри инфекции на дихателната система при децата. Това е сериозен проблем както за родителите, така и за педиатрите.
 
В тази връзка е полезно да обсъдим някои възможности за укрепване имунитета на децата с оглед намаляване на заболеваемостта и избягване на рисковете от усложнения. Това е от особено значение за често боледуващите  деца, защото повтарящите се  инфекции на горните дихателни пътища и белите дробове в ранната възраст могат да доведат до трайни последици за  здравето.
 
Известно е, че децата се раждат с непълно развита имунна система и тя съзрява функционално едва към навършване на 4 - 5 години. В ранна детска възраст организмът е с частично намален имуноглобулин А – един от основните фактори на защита в горните дихателни пътища, който достига нормални нива едва към 5-годишна възраст. Тази относителна недостатъчност се проявява с повтарящи се респираторни инфекции. При някои деца става дума за повече от 10 - 12 епизода годишно. 
 
Родителите трябва да знаят, че децата могат да прекарат поне 5 - 6 вирусни респираторни инфекции в годината и това се смята за „нормално” от научна гледна точка, защото това е един естествен процес на съзряване на имунната система. 
 
Важно е да се знае, че детето се намира в състояние с намален имунитет след прекарана вирусна инфекция и особено след заразни заболявания като варицела и инфекциозна  мононуклеоза. Това важи и за периода след прекарани банални вирусни инфекции – респираторно синцитиалния вирус,  риновирусите и  др. Изобщо всяка прекарана  остра инфекция води до временно намаляване на имунната защита. Подобен е ефектът и след задължителните имунизации.
 

Какво всъщност настъпва в организма при среща с инфекцията?

Вирусите се разпространяват по въздуха при кашляне и кихане и попадат в дихателните  пътища. Размножават се в клетките на лигавицата, като ги разрушават, а после попадат в лимфните тъкани. Оттам чрез кръвта попадат в главните органи на имунната система - слезка, черен дроб, тимус и костен мозък. Симптомите на  болест, които ние усещаме са всъщност съгласуваните усилия на имунната ни система да се избави от причинителя.
 
Комплексната реакция на организма се изразява във възпалението на лигавиците на мястото на проникване на вируса, активиране на  В- и Т- лимфоцитите, макрофагите и системата на комплемента, а също така изработване на съответни антитела. След всяко такова заболяване имунната система достига до един по-висок етап на зрялост.
 
Крайният резултат е постигане на специфичен имунитет и защита от този причинител  занапред, независимо колко пъти ще бъде подложен организмът на  среща с него.
 
Не по-малко важен е и полученият неспецифичен имунитет, обучавайки системата да действа бързо и в синхрон при среща с други инфекции.
Естественият имунитет, получен при оздравяване от остро заболяване, носи неоспорима полза за организма. Способността да се отреагира на нфекцията спонтанно и бързо е основно изискване за добро здраве.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Логично и целесъобразно е да се предприемат мерки за подпомагане на имунната система в ранната детска възраст, особено когато се касае за често боледуващи деца, посещаващи детско заведение.
 
Напоследък стават все по-актуални средствата за неспецифична имунопрофилактика. Това са т.нар. имуномодулатори - те представляват биологично активни субстанции, които влияят върху имунната система, модифицирайки нейната реакция, вследствие на което се увеличава броят на имунокомпетентните клетки, подобрява се фагоцитозата и се стимулира активността на интерферона.
 
Подобна имуномодулация е известна от много отдавна, като хората са използвали различни растителни продукти за лечение на инфекциозните заболявания. Такива са ехинацея, туя, бъзак, алое вера, слез и др. Съдържащите се в тях натурални молекулни комплекси имат добре изразен имуномодулиращ ефект, като в същото време са нетоксични. Днес те се предлагат от фармацевтичната индустрия в подходящи форми за приложение в медицината за лечение и профилактика. Факт е, че привличат все повече внимание, поради добрия ефект и поради високото ниво на безопасност на тези естествени стимулатори. В аптеките могат да се намерят различни препарати, съдържащи екстракт от ехинацея, черен бъз и слез (Есберитокс, Ехинил, Самбукус, Имуномикс и др.)
 
През последните години все по-голяма популярност придобиват имуномодулаторите от бактериален произход, използващи се за профилактика на повтарящи се инфекции на дихателната система. Техните активни вещества са извлечени от най-честите бактериални причинители на инфекции на носа, гърлото, ушите и бронхите (Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, Streptococcus vihdans, Neisseria/Branhamella catarrhalis). След приложението им по определена схема, организмът реагира чрез активиране на естествените защитни механизми, които нормално осигуряват защитата му срещу тези микроорганизми. На пазара такива препарати са Респивакс, Бронховаксом и Рибомунил. Могат да се прилагат при деца над 1-годишна възраст.
 
В заключение може би си струва да напомним на родителите, че посочените средства не могат да заменят ролята на пълноценното хранене и закаляването на децата. И че нищо друго не е в състояние да стимулира имунната система така, както естественото протичане на една инфекция при дете с нормален имунен отговор.
 
 
 
 
Д-р Иван Стаменов, педиатър-неонатолог, Медицински комплекс „Д-р Щерев”
 
Д-р Стаменов е педиатър-неонатолог с над 20-годишен опит в консултирането и лечението на бебета и деца. Работил е към Детска клиника в ІІ-ра Градска болница, като микропедиатър в ПСАГБАЛ „Св. София”, в Окръжна болница – Благоевград и др. Има завършен курс по абдоминална ехография в педиатрията.