Децата и юношите могат също да имат продължителни симптоми след боледуване от SARS-CoV-2 инфекция, въпреки че това се среща по-рядко при тях.

 

Според проучване, публикувано в Lancet Children Adolescent Health, 4% от децата на възраст между 5 и 17 години, боледували от COVID-19, имат продължителни симптоми четири седмици след инфекцията.


 

Британската статистическа служба е публикувала по-успокоителни данни, между 12 и 16 седмици след инфекцията, 3,2% от децата между 2- и 11-годишна възраст и 3% между 12- и 16-годишна възраст са имали продължителни симптоми – температура, болки в главата и ставите, загуба на вкус и обоняние.

 

Според правителството на Израел, което е направило запитване към родителите на над 13 000 деца на възраст между 3- и 18-годишна възраст, заразени с COVID-19. Установено е, че при 1,8% от децата на възраст по-малка от 12 години и 4% от децата на възраст между 12 и 18 години са наблюдавани симптоми след повече от шест месеца след острата фаза на заболяването.

 

Проф. Ерик Гуедж, заедно с педиатри от болница Тимон, в Марсилия, е провел проучвания при 7 деца на възраст между 10 и 13 години, които са имали продължителни симптоми след повече от четири седмици след първите симптоми на COVID-19 .

 

Сравнени са резултатите от образната диагностика на тези деца, с резултати на други пациенти от различни възрастови групи, включително и над 65 години, и се е установило, че резултатите са подобни на тези при възрастни с продължителен Covid.

 

По-притеснителното в случая е увеличеното търсене на помощ в сферата на психическото здраве, което е свързано с ефектите от здравната криза, пояснява проф. Гуедж.

 

Проф. Франсоа Ангулван, президент на Франкофонската група по реанимация и спешна педиатрия и педиатър в болница Робер-Дебре пояснява, че често се срещат деца с болки или умора, за които трудно може да се определи, дали са свързани с вирусната инфекция или се дължат на психични разстройства.

 

Най-трудно се прави диференциална диагноза с депресивните разстройства, но най-често децата, при които се наблюдава дълъг COVID-19, не са прекарали тежка форма на инфекцията и не се е налагала хоспитализация или реанимация за лечението им.

 

Педиатрите разграничават продължителния COVID-19 от педиатричния мултисистемен възпалителен синдром, който е описан за първи път през април 2020 г. Този синдром се проявява известно време след инфекцията, между четири и пет седмици по-късно.

 

Според обществените нагласи все повече хора се обръщат с призив към здравните власти с цел дългият COVID-19 при деца и юноши да бъде третиран пълноценно във всичките му аспекти и да се мисли в посока на предотвратяването му.

 

Източници: 

https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/healthandsocialcare/conditionsanddiseases/bulletins/prevalenceofongoingsymptomsfollowingcoronaviruscovid19infectionintheuk/1july2021

www.lemonde.fr