Децата на жени, редовно използвали мобилни телефони по време на бременността, са по-склонни към поведенчески проблеми, смятат учени, изследващи влиянието на апаратите върху човешкото здраве.


Проучването не предлага конкретни доказателства и не противоречи на твърденията за безопасността на мобилните телефони, казват авторите като обясняват, че си е струвало да проведат анализа.


Изследователският екип проучва 28 000 деца на 7-годишна възраст и техните майки, участвали в друго голямо датско проучване на 100 000 бременни жени между 1996-2002 г.


Около 3% от децата имат поведенчески проблеми според майките им, а други 3% имат необичайно поведение, като непослушание или наличие на емоционални проблеми.


50% от децата, които използват мобилни телефони и чиито майки са използвали мобилни телефони по време на бременността, имат поведенчески проблеми, според изследването. С 10% намалява вероятността от подобни затруднения при децата, чиито майки са използвали телефони докато са били бременни, но самите те не употребяват апаратите.


Около 5 милиарда мобилни телефони се използват в цял свят. Световната здравна организация, Американското онкологично дружество и националните институти по здравеопазване засега не откриват доказателства, че използването им уврежда здравето.


В друго изследване, проведено през май 2009 г., експерти проучват 13 000 потребители, които използват мобилни телефони повече от 10 години с идеята да установят дали апаратите причиняват мозъчни тумори. Но в крайна сметка, проучването не дава ясен отговор.


Независими експерти отричат изследването като твърдят, че авторите на проучването нямат конкретни доказателства, че именно мобилните телефони са причина за поведенческите проблеми на участвалите в анализа деца. Един от тях е Дейвид Шпийгелхалтър, професор по биостатистика към Кеймбриджкия университет във Великобритания, който споделя, че е скептично настроен към резултатите от проучването. Авторите не трябва да плашат обществото като разпространяват натрапчиви здравни съвети, без да имат сериозни научни доказателства, смята той.