Кашлицата е един от често срещаните симптоми в детска възраст. Редица заболявания протичат с кашлица, като в над 90% от случаите те засягат дихателната система. Тя е защитен рефлекс на организма, чрез който той се освобождава от попадналите в дихателната система чужди тела, бактерии, вируси, алергени.

 

Острата кашлица се дефинира като такава, която продължава по-малко от 3 седмици. Обикновено причината за нея е остра вирусна инфекция на горните дихателни пътища. Най-често се касае за обикновена настинка, която протича с обилна хрема, запушен нос, леко повишена температура, кашлица. В началото тя е суха, дразнеща, а впоследствие се променя и става по-влажна и продуктивна.


 

Други заболявания на горните дихателни пътища, които често протичат с кашлица, са:

  • Остър синузит. Той настъпва обикновено като усложнение след вирусна респиратрна инфекция. Счита се, че при хрема, която продължава повече от 10 дни, почти със сигурност има засягане и на синусите. Освен кашлицата, налице могат да са още: повишена температура, хрема, запушен нос, намален апетит, болки в главата, повръщане и други.
  • Остър отит. Той също настъпва обикновено като усложнение на вирусна инфекция, засягаща горните дихателни пътища. Причината е, че Евстахиевата тръба при децата е по-къса и широка и позволява лесно преминаване на патогенните причинители от назофаринкса към средното ухо. Съпътстващи симптоми са: повишена температура, раздразнителност, неспокойствие, нарушен апетит, болки в ухото (като детето се опитва да докосне или дръпне ухото си), повръщане.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Остър фарингит или ангина. Причината за кашлицата е дразненето на рецторите в областта на фаринкса в резултат от възпалителния процес. Налице са още повишена температура, болки в гърлото, отпадналост, повръщане при по-малките деца, лош дъх от устата.
  • Остър ларингит. При него кашлицата е много характерна – тя е суха, дразнеща, с лаещ характер. Често налице е и дрезгав глас, както и повишена температура. Дишането може да е учестено и затруднено, с наличие на специфичен звук, който съпътства вдишването – стридор. Заболяването често се проявява или се влошава в малките часове на нощта, когато детето внезапно се събужда със затруднено дишане и силна лаеща кашлица.
  • Коклюш. Заболяването се причинява от бактерии и протича с типична, класическа клинична картина. Започва с продромална фаза, при която са налице неспецифични грипоподобни симптоми – повишена температура, хрема, запушен нос, отпадналост, лека кашлица. Следва конвулсивният стадии, по време на който се появяват силни кашлични пристъпи, които са групирани по време на едно издишване, след което следва шумно вдишване – реприз. Заболяването е ваксинопредотвратимо, но в последните години честотата му отново нараства, главно поради засилващите се антиваксинални движения.
  • Алергичен ринит и риносинуит. При него основният симптом е воднистата и обилна хрема. Често се засягат и конюнктивите, като тогава се говори за алергичен риноконюнктивит. Заболяването се обостря при контакт на организма с определен алерген. Обикновено това се случва през пролетта и е свързано с цъфтежа на дърветата и тревите. Като съпътстващ симптом често е налице кашлица, като могат да се наблюдават и епизоди на бронхиална обструкция.

 

Както се вижда, заболяванията, които протичат с кашлица, са разнородни и често изискват различен терапевтичен подход. Кашлящото дете може да е диагностично предизвикателство за лекаря. Необходимо е задълбочено снемане на анамнеза, подробен преглед и изследвания в зависимост от клиничната картина – параклинични изследвания, рентгенографии, алергологични тестове, микробиология и други.