Болката е начинът на организма, с който сигнализира, че са настъпили някакви нарушения в изпълнението на нормалните функции. Болката в корема е обобщен термин, който може да включва болезненост, локализирана в областта на коремната кухина - пространството между гръдния кош и таза, което включва ставаха, червата, бъбреците, черния дроб, слезката, панкреаса, жлъчния мехур, апендикса и надбъбречните жлези. Болката в корема може да се отнася и до болковите усещания, ликализирани в таза, в който се разположени органите на половата и отделителната система.

 

Причините за болка в корема при децата могат да бъдат различни. Водещи сред тях са инфекциите - при навлизане на бактерии или вируси в храносмилателната система, естествените процеси в организма са насочени към елиминиране на причинителя чрез повръщане или диария. Бактериалните инфекции водят и до хранителни натравяния. Те могат да доведат и до други състояния, които причиняват болка в корема, каквито са:


  • Пневмонията;
  • Инфекциите на уринарния тракт;
  • Възпаленията на гърлото;
  • Полово предаваните инфекции;

Водеща причина за болка в корема при децата е запекът - констипация. При тях това състояние се среща по-често ако хранителният им режим не осигурява консумация на достатъчно количество течности и фибри. При възпаление и дразнене на вътрешните органи се наблюдава коремна болка. Тя може да се дължи на апендицит, язва, гастроезофагеален рефлукс или синдром на раздразненото черво. При наличие на непоносимост към определени храни също може да се наблюдава болка. При децата най-често причината е лактозната непоносимост. При консумация на млечни продукти се наблюдава болка в корема, както и още някои прояви, каквито са газовете, подуването и диарията.

 

Глутеновата ентеропатия и хранителните алергии са различна форма на непоносимост към определени храни. Механизмите, които водят до тяхното развитие се основават на промени в имунната система. При засягане на някои органи също може да се наблюдава болка. Болестта на Крон води до оток на чревната стена и образуване на фиброзна тъкан и белези, което воже да предизвика запушване и нарушаване на чревния пасаж. Други причини за нарушен чревен пасаж и съответно болка са херниите и разрастването на туморите. При емоционално напрежение при децата също се наблюдава коремна болка и дискомфорт. Стресът, тревожността и депресията в детска възраст водят до поява на физически симптоми, каквито са главоболието и коремната болка. Други заболявания също могат да са причина за състоянието - сърповидно клетъчна анемия или диабет.

 

Референции:

https://kidshealth.org/en/parents/stomachaches.html#catdigestive