Астмата се характеризира с възпаление в дихателните пътища, което води до бронхоконстрикция, оток и повишено производство на мукус. По-често се засягат момчетата през първата декада от живота. Въпреки това, през пубертета се наблюдава повишена честота на случаите на астма при момичетата.

 

Астмата се счита за хронично заболяване на детската възраст, въпреки че могат да се наблюдават периоди на ремисия или пълно оздравяване. Перинаталният период има ключово значение за развитието на заболяването. Важна роля имат генетичните фактори, които допринасят за развитие на астма при децата. Някои гени имат водещо значение в генезата на заболяването, такива са ORMDL3, GSDML, HLA-DR/DQ, WDR36/TSLP. Факторите от околната среда в перинаталния период сащо допринасят за развитие на астма в детска възраст. Тютюнопушенето по време бременност и високият прием на захари са водеща причина за астма при децата. От друга страна, диетата през бременността, богата на витамин Е, цинк и мононенаситени мазнини се счита за защитен фактор, който осигурява превенция на заболяването. Други такива фактори са жълтеницата при новородените, прееклапмсията и раждането с цезарово сечение.


 

Хроничните белодробни заболявания при недоносените бебета увеличават риска от развитие на астма по-късно в детска възраст. По-честото засягане на момчетата, отколкото на момичетата, се дължи на по-тесния лумен на дихателните пътища при момчетата под 10-годишна възраст. Това води до влошена реактивност на дихателната система. Фамилната анамнеза е друг фактор, който допринася за повишен риск от развитие на заболяването. Влияние има анамнезата за астма както от страна на майката, така и на бащата, въпреки че е установено, че генетичните фактори по майчина линия имат по-голямо влияние.

 

Атопията - наличието на антитела от клас IgE срещу специфични алергени е свързано с повишен риск от развитие на астма. “Атопичният марш” е характерна находка при засегнатите пациенти, той често започва с развитие на атопичен дерматит в ранна детска възраст, последван от по-късно развитие на алергичен ринит и астма. Повишената чувствителност при прекомерно излагане на някои алергени е фактор, който участва в генезата на заболяването. Някои проучвания са показали, че приемът на антибиотици и терапевтични средства за понижаване на температурата - антипиретици в детска възраст също повишава риска от развитие на астма.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6603154/