Какво представлява топлинният удар?

 

Прегряването, накратко може да се опише, като заболяване което възниква в резултат на изчерпаните компенсаторни възможности на тялото, при продължително излагане на високи температури. Това може да се случи не само на открито, но и в затворени помещения или коли през най-горещите летни дни. Състоянието може да протече с различна тежест:


  • Леко – преходен едем, обрив, крампи;
  • Средно – синкоп, топлинно изтощение;
  • Тежко – топлинен удар, с телесна температура над 40 °C и неврологични нарушения.

 

Топлинния удар, като най-тежко състояние се среща сравнително рядко, като има 2 основни форми:

 

1. във връзка с физическо натоварване – основно при малки деца, младежи, които играят или спортуват в горещо веме;

2. класическа – обикновено засяга най-малките деца и кърмачета, възрастни хора, и хронично болни - неадаптирани индивиди, в райони, за които не са типични екстремно високи температури.

 

Какви са патофизиологичните механизми? 

 

Човешкото тяло поддържа постоянна телесна температура със средни стойности 36-37 °C. При промяна във външната среда, се включват редица терморегулаторни механизми, които се стремят да поддържат хомеостазата в нашия организъм. Когато се изчерпат компенсаторните възможности на тялото, телесната температура започва екстремно да се покачва, което неизбежно води до топлинн удар.

 

За хипертермия се приемат стойности над 41 °C. Денатурация на протеините настъпва при Т - 49 °C. Независимо от стойностите, които са отчетени при пациент с топлинен удар, възстановителните възможности са изключително индивидуални и зависят от множество фактори - подлежащи заболявания, продължителност на прегряването и др.


Базалните метаболитни процеси водят до продукцията на приблизително 1 kcal/kg/h, което може да повиши телесната температура с 1,1 °C/h, ако терморегулаторните механизми са неефективни. При спорт топлопродукцията на организма се повишава над 10 пъти. Редица подлежащи състояния, също оказват влияние – треска, тремор, гърчове, тиреотоксикоза, сепсис, прием на лекарства (симпатомиметици) и др. 


Терморегулаторният център в човешкото тяло се намира в хипоталамуса. Сензорите за топло и студено разположени в кожа и мускули, изпращат информацията до гръбначния мозък който я провежда до хипоталамуса, където се генерира физиологичен отговор. Повишава се сърдечната честота, минутният обем на сърцето, нараства притока на кръв към кожата; дилатират се периферните венозни съдове; стимулира се функцията на потните жлези. 

 

Кожата е най-важният терморегулаторен орган, осигурява терморегулация посредством процесите на кондукция, конвекция, радиация и евапорация.

 

Радиацията, предствлява излъчване на топлина под формата на електромагнитни вълни между тялото и околната среда. Това е водещият терморегулаторен механизъм, в умерен климат. Лесно може да бъде повлиян чрез облеклото. При екстремно високи темепратури, остава на заден план, като тук най-голямо значение има евапорацията (изпаряването). Той зависи от няколко фактора: състояние на кожата и потните жлези; температура на околната среда, влажност, движение на въздуха, аклиматизация. 

  • Редистрибуцията на кръв към периферията, заедно със загубата на електролити чрез потта води до намаленен вътресъдов обем и сърдечносъдова дисфункция;
  • На клетъчно ниво, настъпват тежки увреждания - денатурация на протеини, разрушаване на клетъната мембрана, активиране на инфламаторни цитокини интерлевкин и топлинни шокови протеини(HSPS). Повишения клетъчен стрес, води до апоптоза и клетъчна смърт. 
  • На ниво капиляри състоянието е сходно със сепсис: възпаление, преразпределение на течности, активиране на коагулационната каскада. Определени фактори могат да доведат до прогресия от топлинен стрес към топлинен удар, синдром на системен възпалителен отговор (SIRS), полиорганна недостатъчност. 

Най-важното е да се осигури превенция! Родителите е необходимо да осигурят непрекъснат температурен комфорт на най-малките. Избягвайте разходки, дори в парка в най-горещите летни дни по обед. Препоръчителното време за извеждане на кърмачета е сутрин до 11 часа и следобед, след 16 часа. Винаги носете шише с вода, кърпички или нещо което да използвате за хладен компрес. Следете за адекватно облеко на детето, като съобразявате материите според сезона и го обличате според препоръките за възрастта. Употребата на климатици не е забранена, спазвайте правилото детето да не е в директен контакт с въздушната струя и измервайте температурата в помещението.