Празничните дни са дългоочакван момент в годината, когато се събира цялото семейство. Малките деца обикновено са в центъра на вниманието. Този близък контакт обаче би могъл да доведе до разпространение на нежелани инфекции и да „помрачи” празничното настроение. Най-застрашени са кърмачетата и малките деца, които поради все още неукрепналата имунна система са по-податливи към разболяване.

 

Вирусните инфекции при възрастните, а и при по-големите деца, могат да протекат леко, само с хрема и леко неразположение например. Те обаче сравнително лесно, по въздушно-капков път, предават вирусните причинители на по-малките деца и кърмачета.


 

Как да сме подготвени?

През зимата най-често „върлуват” респираторните вирусни инфекции. Те протичат по различен начин в зависимост от вида на инфекциозния причинител, възрастта на детето и зрелостта на имунната система. Има обаче някои общи мерки, които могат да се вземат при първите прояви на заболяването, докато консултирате детето с педиатър.

  • Хрема. Повечето вирусни респираторни заболявания започват с обилна, водниста хрема и запушен нос. Препоръките за поведение в тези случаи включват промивки на носа с физиологичен или хипертоничен разтвор и аспирации с помощта на аспиратор за нос. Това важи с особена сила преди хранене на детето и преди заспиване, тъй като хремата би могла сериозно да наруши тези дейности.

 

Промивките могат да се правят или с физиологичен разтвор, изтеглен в спринцовка или директно от пластмасовата ампула, от която се накапва в носа. Съществува и голямо разнообразие от спрейове, които обикновено съдържат хипертоничен разтвор. Неговото действие се състои, освен в механичното отмиване на секретите, също и в намаляване отока на лигавицата.

 

  • Температура. Вирусните инфекции при децата обикновено протичат с повишена температура. В тези случаи „под ръка” трябва да имате температуропонижаващо средство – парацетамол или ибупрофен под формата на сироп или свещички. Препоръките са при деца без анамнеза за фебрилни гърчове, антипиретикът да се дава при температура над 38,5о С, като дозата зависи от възрастта и килограмите на детето.
  • Кашлица. Често при респираторна инфекция може да е налице кашлица. От характера й и клиничната картина зависи и терапевтичното поведение. Като първа стъпка преди да посетите лекар, може да направите инхалация с физиологичен разтвор. Не се препоръчва употребата на медикаменти било то под формата на сироп или инхалаторно преди да е осъществен преглед на детето.
  • Други. По време на заболяване детето може да е по-отпаднало или раздразнително, да отказва да се храни и да приема течности. В тези случаи трябва да му се осигури необходимият комфорт. Поради повишения риск от обезводняване, предлагайте по-често на детето течности под формата на чайове, сокове или вода. Ако все още кърмите, слагайте го по-често на гърдата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как да предпазите детето?

Най-сигурният начин за превенция от заболяване е избягване на контактите с болни. Вирусни причинители, които предизвикват само лека хрема при възрастен човек биха могли да доведат до по-тежко заболяване у едно малко дете или кърмаче. Така че, ако има някой в обкръжението, който е болен, най-добре е да ограничите изцяло контактите на детето с него.

 

Други мерки, които се препоръчват, са често миене на ръцете и използване на дезинфектант. Това важи за всички, които са в пряк контакт с детето, както и за самото дете, особено преди хранене или приготвяне на храна и след смяна на пелени. Ако детето е на обща храна, тя трябва да бъде достатъчно разнообразна и добре балансирана. В зимния сезон може да му приготвяте и фрешове от плодове, които са богати на витамини.

 

Консултирайте се с лекуващия лекар на детето, ако състоянието му се влошава или се появят нови оплаквания, като: затруднено и учестено дишане, „свирене” в гърдите, силна отпадналост, летаргия, признаци на обезводняване (намалено количество урина, хлътване на очните ябълки, бял налеп на езика, плач без сълзи, ускорен пулс и други), повишена температура над 39 оС, обриви и други.