Черепът при човека е изграден от отделни кости, които по време на вътреутробното развитие и в първите месеци след раждането не са срастнали помежду си. Това е изключително важно, за да може главата на бебето да премине през тесния родилен канал безпроблемно. С течение на времето черепните кости започват постепенно да се свързват една с друга, като срастват в областта на шевовете. Така образуват черепната кухина, която е херметически затворена. 


В първите няколко месеца, особено в периода на новороденото главата е „по-мека” и лесно се деформира. Така например, ако детето е родено по нормален механизъм, главата може да е с издължена форма в резултат от преминаването му през родилния канал. В следващите няколко седмици формата на главата се нормализира. 


Позиционната плагиоцефалия или т.нар. „сплескана глава” е много често състояние, което според някои засяга до 50 % от новородените. Значително по-често е сред недоносените новородени.


 

Причините са няколко. На първо място, активните движения на бебето, особено на недоносеното, са ограничени и то заспива в позицията, в която е оставено. Много често то лежи и спи на една и съща страна, което е свързано и с местоположението на леглото в стаята – директният зрителен контакт на родителите е задължителен. Това обаче води до продължителен натиск от една и съща страна на сравнително меката глава на бебето и създава предпоставки за деформация – сплескване от същата страна.


Опасно ли е за неврологичното развитие на бебето?

Отговорът на този въпрос е не – това състояние не довежда до нарушения в неврологичното развитие на детето. Позиционната плагиоцефалия обаче следва да се разграничи от краниосиностозата. Последната представлява срастване между някои от черепните шевове, което води до деформация на главата и изисква навременно диагностициране и лечение.


Как изглежда главата при дете с позиционна плагиоцефалия?

Понякога за родителите, които имат ежедневен контакт с детето, е по-трудно да забележат деформацията на главата. В зависимост от позицията на главата по време на сън, от едната страна или отзад може да се наблюдава „сплескване”, което обаче не нарушава общото състояние на детето, съня и активността му. Рисковите фактори за развитие на позиционна плагиоцефалия вклюват:

 

  • Преждевременно раждане. От една страна, техните черепни кости са по-меки, тъй като детето е все още незряло. От друга страна, недоносените новородени често прекарват много време в неонатологичните клиники, където по една или друга причина позицията в леглото може да не се променя, главата е фиксирана (когато детето е на апаратна вентилация например) и други.
  • Позицията на плода вътреутробно. Възможно е още по време на вътреутробното развитие главата да се притиска по някаква причина – например това се случва по-често при многоплодна бременност. 
  • Тортиколис. Той може да настъпи в резултат от увреждане на мускулите на шията и по-конкретно m. sternocleidomastoideus. Това се случва при травматично раждане, при дефект в развитието на мускула, при принудителна позиция на плода вътреутробно и други. Лечението в началото е консервативно с масажи и физиотерапевтични процедури. 
  • Позицията по време на сън. Препоръчва се бебето да спи по гръб – счита се и е научно доказано, че това е най-безопасно за него. Установено е, че след въвеждането на препоръките за безопасен сън, в това число и спането по гръб, са намалели значително случаите на синдром на внезапната детска смърт. Необходимо е обаче все пак бебето да прекарва известно време и по корем. Това трябва да става в будно състояние, между храненията. Намаляването на „коремното време” създава предпоставка за деформиране на главата, тъй като бебето прекарва голяма част от времето в една и съща позиция. 

Следва продължение...