Повръщането в детска възраст може да е сред симптомите на заболявания и състояния, засягащи почти всички органи и системи. Понякога повръщането е водещ симптом в клиничната картина. В други случаи, е второстепенен. Винаги повръщането трябва да се разглежда в контескта на цялостното състояние на детето, а не като изолирано явление.

 

Многократното и обилно повръщане дехидратира детския организъм и нарушава баланса на елекролитите в кръвта. Освен това, в най-ранна детска възраст, по време на акта на повръщане може да се аспирират повърнати материи в дихателните пътища. В резултат се развиват пневмонии, възпалителни и алергични заболявания на бронхите.


 

Контролът на акта на повръщане се осъществява от мозъка. Там се намира центърът на повръщането, върху който въздействие оказват различни химични вещества, нервни процеси, налягането в черепната кутия и др. Това съвсем не означава, че единствено патологични процеси, вляещи върху мозъка, предизвикват повръщане. Причините може да са и в храносмилателната система.

 

Гастроезофагеалният рефлукс е нормално явление за кърмаческата възраст. Касае се за връщане на храна от стомаха към хранопровода. В много случаи това може да става над 10 пъти дневно без да е показател за патология или да носи опасност от развитие на такава.

 

Тогава обаче, когато рефлуксът е чест и обилен, той може да инициира възпаление на стената на хранопровода (езофагит), да предизвика дихателни усложнения (нощна калица, астма, хроничен синузит), да доведе до повръщане на мляко, недостатъчно наддаване на тегло и отказ от храна. Появата на тези симптоми налага уточняване на състоянието от специалист.

 

В случаите на чести и обилни рефлукси (или гастроезофагиална рефлуксна болест - ГЕРБ) се препоръчва приеманата храна да е с по-гъста консистенция, за да се затрудни връщането и в хранопровода от стомаха. Създадени са специални антирефлуксни формули за кърмачета. Ограничават се някои храни като шоколад, цитрусови плодове и газирани напитки. Понякога се прилага и медикаментозна терапия.

 

Алергията към белтъка на кравето мляко се среща сред повече от 3% от кърмачетата. Касае се за имунна реакция към някои от млечните белтъци (глобулини, казеини), отключена след въвеждането на кравето мляко и млечните продукти в диетата на кърмачето. Една от формите на тази алергия е т.нар. орален алергичен синдром, който включва обилни повръщания, колики и диария веднага след хранене.

 

Алергичните реакции към компоненти на храната (млечни белтъци, ядки, яйчен белтък и др) се придружват и от симптоми от страна на дихателната система (затруднено дишане, брохоспазъм) и кожата (обриви). Изключването на алергените от диетата и използването на хидролизирани млека са начините за справяне с патологичния имунен процес. Продължителността на ограничаващата диета се преценява индивидуално. Понякога тя е цял живот.

 

Язвената болест може да дебютира в детска и юношеска възраст. Характерни симптоми за стоманата пептична язва са болката, гаденето и повръщането по време на хранене. При дуоденална язва тези симптоми са отложени във времето и се появяват 1-2 часа след хранене и/или през нощта.

 

Сред възможните усложнения на язвената болест са стесненията (стенозите) в областите от храносмилателния тракт, където патологията е локализирана. Тези стенози също може да са препятствие по нормалния път на храната и да предизвикват рефлукс и повръщане.

 

Съществуват и вродени стеснения на определени части от гастроинтестиналния тракт. Такова състояние е вродената пилорна стеноза. Пилорът е крайната стеснена чат от стомаха, непосредствено преди преминаването му в тънкото черво. Когато мускулатурата в този участък е по-силно развита се създава механична пречка за свободното изпразване на стомаха в дуоденума.

 

Вродената пилорна стеноза е относително честа аномалия. Засяга предимно момчета. Наблюдава се постепенно засилващо се повръщане няколко седмици след раждането. Повръщането се появява след хранене, обилно е и под налягане (на струя). Апетитът е запазен, но затрудненията в усвояването на храната водят до изоставане във физическото развитие и дехидратация.

 

NEWS_MORE_BOX

Инфекциозните заболявания на горния отдел на храносмилателната система (стомах и тънко черво) често включват в симптомокомплекса си повръщане. Това важи най-вече за гастроентеритите, причинени от вируси. Повсеместно разпространени са ротавирусните инфекции.

 

Всяко дете прекарва ротавирусна инфекция под някаква форма. Тежките случаи с животозастрашаваща дехидратация са изключение. Препоръчителните ваксини, предлагани в България, са ефективни не в генералното предотвратяване на инфекцията, а в намаляването на нейната тежест.

 

Голяма част от инвекциозните заболявания на човешкия организъм имат потенциал да предизвикат повръщане, независимо от локализацията на процеса. Микроорганизмите отделят токсини и отпадни продукти в кръвта, които дразнят мозъчни центрове като тези за повръщането и за терморегулацията.

 

Невроинфекциите са голяма група заболявания, включващи менингитите, енцефалитите и др. Мозъчният оток и повишеното налягане в черепната кутия оказват натик върху някои нерви, контролиращи акта на повръщане. В тези случаи повръщането е фонтанно и не води до облекчение.

 

Част от информацията от органа на равновесието във вътрешното ухо също се предава и обработва в центъра на повръщането. Това обяснява повръщанията при пътуване с кола, морската болест и др.

 

Първа помощ при повръщане на детето

  • Детето трябва да е в изправено положение. Главата да е наведена напред и надолу. Тези мерки предотвратяват преминаването на храна в бронхиалното дърво.
  • Загубените течности трябва да се възстановят. Дават се охладени течности, начесто, на малки порции.
  • Уточнява се причината за повръщането при специалист.

 

Разнообразните причини за повръщане доказват, че нито един симптом не е самодостатъчен за поставянето на диагноза, а има смиъл единствено при разглеждането му в контекста на общото състояние на пациента.