Повръщането представлява рефлекс, който се характеризира с насилствено връщане на стомашно съдържимо през хранопровода и навън от устната кухина. По време на акта участват диафрагмата и коремните мускули, които повишават налягането в коремната кухина, а успоредно с това се релаксира долният езофагеален сфинктер, който пропуска стомашното съдържимо към хранопровода.

 

Рефлексът се координира на стволово ниво, като центърът на повръщането се намира в продълговатия мозък. Повръщането може да е признак на редица заболявания, някои от които са свързани с храносмилателната система. То обаче може да е основен или съпътстващ симптом и при някои патологични състояния извън гастроинтестиналния тракт.


 

Кои са честите причини за повръщане в периода на новороденото и кърмачето?

1. Гастроезофагеален рефлукс. Много често се среща в кърмаческа възраст. Рефлуксът или регургитацията се различават от повръщането по това, че при рефлуксът липсва участие на коремната мускулатура. Това означава, че актът на връщане на храна към хранопровода и устната кухина е абсолютно без усилие отстрана на бебето. Важно е двете състояния добре да се отдиференцират, тъй като рефлуксът в повечето случаи се счита за физиологичен - когато сам по себе си не довежда до други оплаквания (кашлица, обструктивни епизоди, раздразнителност, неспокойствие, лошо наддаване на тегло и други).

 

В близо 90% от случаите състоянието се израства до края на първата, най-късно до края на втората година. Специфично лечение не е необходимо, когато не са налице други съпътсващи симптоми.

 

Достатъчно е спазване на определен хигиенно-диетичен режим, който включва:

  • Повдигане на горната част на матрака, на който спи бебето под ъгъл поне 30о;
  • При кърмене може на всеки 5 минути или при смяна на гърдите бебето да се повдига, за да се оригне, тъй като по време на хранене то поглъща и въздух. Това важи особено силно за по-лакомите деца, които за кратко време изяждат цялото полагащо им се количество мляко.
  • При хранене с адаптирано мляко може да се опита сгъстяване на последното чрез добавяне на 1-2 лъжички безмлечна оризова каша или преминаване към хранене с антирефлуксна формула, при която млякото се сгъстява фабрично чрез добавки на различни сгъстители – царевично нишесте, клей от рожкови и други.
  • Към фармакологична терапия се пристъпва, когато рефлуксът е силно изразен и довежда до развитие на други оплаквания – от страна на дихателната система (кашлица), храносмилателната система (езофагит), малнутриция (недохранване) и други.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

2. Прехранване. Това може да е друга причина за повръщане в кърмаческа възраст. То обикновено настъпва различно време след нахранването (до 2 часа), като повърнатите материи са с кисела миризма и не съдържат жлъчно съдържимо. Когато детето се кърми понякога е трудно да се прецени дали изяжда повече, отколкото трябва. В такива случаи може да се направи пробно кърмене, като детето се тегли непосредствено преди и след нахранване, без да се сменят памперси, дрехи и аксесоари през това време. По този начин може да се прецени колко точно е изяло бебето. Хубаво е да се направи няколко пъти пробно кърмене, защото бебето може да изяжда различно количество мялко при храненията.

 

Бебетата, които се прехранват обикновено наддават повече на тегло, имат по-силно изразена подкожна мастна тъкан, видимо са в добро общо състояние, като освен повръщането не са налице други оплаквания. Важно е да се справите с проблема, тъй като прекомерното наддаване на тегло в тази възраст може да окаже неблагоприятни последици в бъдеще. Доказано е, че такива деца страдат по-често от метаболитен синдром, артериална хипертония, захарен диабет, бронхиална астма, сърдечносъдови заболявания в по-късна възраст.

 

Следва продължение...