Повръщането е симптом, който се среща при множество заболявания при малките деца. Единичните позиви и опити за повръщане не будят някакви сериозни тревоги и притеснения, но многократните такива водят до тежка загуба на течности и електролити, включително водят организма до тежка алкалоза. Повръщането по своя същност е акт на рефлексната дейност, който се провокира от раздразване на центъра за гадене и повръщане, намиращ се в продълговатия мозък. Импулсите прииждат от централните и периферни източници на тялото и протичат в следните етапи.
 
Повръщането при по-големите деца се съпровожда от позиви за гадене и повръщане. Включително към целия комплекс следват дълбоки вдишвания и издишвания, контракция на диафрагмата и коремната мускулатура, вследствие на което се повишава вътрекоремното налягане. Настъпва спазъм на пилора, част от стомаха. Развива се обратна перисталтика. В последствие се развива релаксация на кардията, част от стомашната архитектоника и стомашното съдържимо се извежда навън през хранопровода и устата.
 
Повръщането може да бъде от централен и периферен произход. Това повръщане, което се дължи на дразнители в централната нервна система, обикновено се провокира при повишено вътречерепно налягане. Състоянието се развива при тумори, менингит, мозъчен кръвоизлив и травми. Също така може да се развие клинична картина на гадене и повръщане при деца при така наречената морска болест, което по своята същност е дразнене на вестибуларния апарат вследствие на развиващ се отоневрологичен синдром. Метаболичните нарушения като уремия, диабетна кетоацидоза и адисонова криза също протича с клинична картина на гадене и повръщане.
 
Повръщането от периферен тип най-често се развива на базата на рефлексна дъга. Произходът й идва от вътрешните органи, вследствие на което се развива импулс, който стимулира центъра за гадене и повръщане в продълговатия мозък, като вид защитна функция на тялото. Обикновено тази аферентна линия на дразнене на повръщателния център при деца и някои възрастни се развива на базата на дразнене по стомашната лигавига или при холецистит, апендицит, панкреатит и аднексит при момичетата. Запушването на хранопровода, стомаха и червата също протичат с клинична картина на горен диспептичен синдром. Медикаментите и токсичните вещества, като алкохол, опиативни лекарствени средства, дигиталисови препарати, сулфонамиди и при поглъщане на живак също водят до изразен горен диспептичен синдром и анамнеза за повръщане.
 

Кои са най-честите причини за поява на повръщане?

Според водещите специалисти по детски болести и детско здраве, основните причини за поява на повръщане при новородени деца са вродените аномалии на стомашно-чревния тракт, появата и развитието на системни инфекции, некротизиращ ентероколит и така наречения адреногенитален синдром. Кърмачетата имат доста по-леки диагностични нокси, при които се появява повръщане. Така например всяко кърмаче при прехранване, силна кашлица, медикамент или стрес може да повърне. Също така кърмаците повръщат при гастрит, ентерит, колит, инфекции на горните дихателни пътища, като ларингит, тонзилит и други, отит, уроинфекция, инфекция, ангажираща нервната система, като менингит или при интоксикация с лекарствени средства - най-често при спешна и агресивна терапия и недобре прецизирана лекарствена доза.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Причините за поява на повръщане при групата на малките деца, според специалистите по детски болести, са отново гастроентероколоналните инфекции, интоксикациите при хранене и прием на течности, ерозивен гастрит, хепатит, синдром на Рей, при ацетонемия и инфекции на горните дихателни пътища или при насилствено хранене.При порастналите деца или групата на големите деца, водещите причини за поява на повръщане са гастрит и язвена болест, апендицит, панкреатит, мигрена, бъбречна или жлъчна криза, поради наличие на конкрементни материи, при химио и лъчетерапия или при алкохолно опиянение. Водещ фактор напоследък за поява на синдром на повръщане при големите деца между 14-18 години от женски пол е наличието на бременност. Също така причина за поява на синдром на горен диспептичен синдром с манифестация на повръщане при малки и големи деца е пространство заемащите процеси в мозъка, най-често след травми или вродени тумори с бърз ход на прогресията си.