Повръщането е често срещан симптом в детска възраст. През летните месеци то обикновено (но не винаги!) се дължи на стомашно-чревна инфекция. Причинителите могат да бъдат, както вирусни, така и бактериални.

 

Заболяването започва от няколко часа до няколко дни след контакт с инфекциозния причинител. В началото обикновено се появява многократно повръщане, съпроводено с болки в корема, гадене, може да има повишена телесна температура. От няколко часа до 1-2 дни след началото се появява и диария, която в зависимост от вида на инфекциозния агент може да бъде с различен брой и консистенция на изхожданията. Те могат да са примесени или не с кръв и слуз.


 

В повечето случаи заболяването се самоограничава без нужда от специфично лечение, само със симптоматична терапия и подходяща рехидратация. При малките деца и бебета обаче могат да настъпят бързо усложнения, които обикновено са свързани с тежка дехидратация на нарушения в киселинно-алкалния и електролитен състав.

 

Какво да правим, ако детето повръща?

 

В началната фаза повръщанията могат да са многократни и бързо да доведат до дехидратация. В този момент се препоръчва даване на рехидратиращи разтвори през устата. Те представляват специално разработени прахчета, съдържащи електролити – натрий, калий, хлор, както и глюкоза. Разтварят се в определено количество преварена вода. Съществуват и готови електролитни разтвори за директна консумация.

 

Основното правило в случая е да се дават на често по малки порции от разтвора. В зависимост от възрастта и състоянието на детето това може да се случва посредством лъжичка, чаша, сламка, спринцовка. Колкото повече приеме от рехидратиращия разтвор, толкова по-добре.

 

Счита се, че дори детето да повърне през това време, част от разтвора остава в гастроинтестиналния тракт и се резорбира. Правилно проведената рехидратация с достатъчно количество рехидратиращ разтвор може да е достатъчна за възстановяване на детето.

 

Не се препоръчва даването на чиста вода, тъй като тя не съдържа достатъчно соли, коиото да възстановят загубите при повръщането.

 

Захранването трябва да започне 4-6 часа след последното повръщане на детето. В началото през устата се дават само обикновени бисквити, сухари и солети. Отново трябва да се спазва правилото на малки порции, но на често. Така рискът да се раздразни стомахът и да се предизвика отново повръщане е по-малък. Постепенно диетата се разширява, от начало с по-щадящи храни, като се избягват подправки, пържено, бобови, целулозни, мазни храни, плодове (изключение правят печена ябълка и банан).

 

Чревната лигавица след преболедуване, т.е. след спиране на диарията, се възстановява за около 7 дни. През този период трябва да се внимава с менюто на детето, тъй като оплакванията могат да настъпят отново.

 

При поява на диария могат да се приложат различни медикаменти и пробиотични препарати, които се предписват в зависимост от симптоматиката и причинителя. По правило антибиотиците следва да се избягват (като има някои ситуации, при които те се предписват в зависимост от причинителя).

 

При неуспех от пероралната рехидратация се пристъпва към венозна, при която електролитните разтвори се вливат посредством периферен венозен път. Необходимо е да се потърси лекарска помощ, ако въпреки приложената рехидратация повръщането продължава, състоянието на детето се влошава, появи се висока температура, признаци за дехидратация и други.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Кои са признаците за настъпваща дехидратация и влошаване в състоянието?

 

  • Намалено количество на отделената урина, която придобива тъмен цвят;
  • Суха кожа, напукани устни;
  • Бял налеп на езика;
  • Хлътнали очни ябълки;
  • Силна жажда;
  • Ускорена сърдечна дейност;
  • Хлътнала фонтанела;
  • Плач без сълзи.

 

Кога незабавно да потърсите лекарска помощ?

 

Повръщането може да е симптом и на редица други заболявания, засягащи както храносмилателната система, така и други органи и системи. Някои от тях може да са потенциално опасни и да изискват своевременна лекарска помощ. Незабавно потърсете лекар, ако:

  • Детето е летаргично, с нарушено съзнание, спи непрекъснато;
  • Детето е силно раздразнително, плаче и не може да бъде успокоено;
  • Има вратна ригидност – навеждането на главата напред е затруднено и болезнено;
  • Поддържа висока температура (над 39оС);
  • Диша учестено;
  • Има силни болки в корема (особено ако липсват изхождания).