Независимо е това дете, което прави само нещата, които са по силите и възможностите му. Например дете на 5 години, подрежда играчките си, почиства след себе си след като се е нахранило, облича се, мие си зъбите и т.н. Порастването на детето е съпроводено с появата на отговорности и задължения, които то може да изпълнява, което го превръща в самостоятелна личност. А това може да се случи само след много усилия от страна на родителите.

 

Една от най-честите причини детето да не проявява самостоятелност е липсата на време. Много често когато родителите са заети, не дават възможност на детето да направи нищо само – по-бързо ще стане, ако мама те измие, по-бързо ще те облече мама, не мий чинията, защото ще се измокриш и т.н. Този подход никак не помага на детето, напротив вреди му много. Така то се превръща в пасивна личност.


 

Добър подход е да позволявате на детето да прави всичко, с което би могло да се справи в зависимост от възрастта си и не представлява риск за здравето му. Детето на 3 спокойно може да сложи столче до мивката и да си измие ръцете само, да извади прибори от шкафчето и да помогне при разтребване на масата. Не пропускайте да отбележете тези действия и да похвалите дребосъчето за добре свършената работа.

 

Не се притеснявайте за дреболии. Един намокрен ръкав, една изцапана блуза или счупен предмет (който не би застрашил здравето на детето) не са нищо съществено. Дайте свобода на малкия човек. В началото със сигурност ще се мокри, докато си мие ръцете, но това ще отмине и бързо ще се научи. Не спирайте да го подкрепяте и да му давате свобода на действие.

 

Провокирайте детето си да прави дори нещата, които не са му особено приятни. Подреждането на играчките може да се превърне в състезание кой ще сложи повече вещи на етажерката. Разпилените колички на земята могат да са рибки, които се гмуркат в коша за играчки. Смяната на перспективата винаги върши работа. Вярно е, че всеки път трябва да измисляте ново предизвикателство, но това е необходимо.