Досега не са открити научни доказателства, че момчетата навлизат в пубертета по-късно, отколкото момичетата, но проучвания показват, че развитието на момчетата може да бъде засегнато от околната среда и начина им на живот, казва Пол Капловиц, детски ендокринолог в Националния медицински детски център във Вашингтон, окръг Колумбия.

За разлика от момичетата, момчетата с наднормено тегло са склонни да навлязат в пубертета по-късно от връстниците си, отбелязва специалистът.

Все повече учени са загрижени, въз основа на предварителни данни при хора и животни, че химикали в околната среда застрашават правилното развитие на децата от мъжки пол. Кои са най-опасните?

 

Растителни естрогени
През 2007 г. лекари описаха състоянието на 3 момчета, които развиват временно уголемяване на гърдите след употреба на шампоани с лавандула или масло от чаено дърво, които де факто съдържат растителни естрогени.


 

Фталати
Фталатите са химикали, използвани за омекотяване на синтетични вещества. Имат широко приложение в козметиката, парфюмерията, в продукти като лаковете за нокти, лосиони и шампоани. Проучване показва, че пеленачетата от мъжки пол, изложени на високи нива на фталати, са с по-висок риск от крипторхизъм.

 

Пестициди
Изследователи от Университета на Калифорния в Бъркли миналата година правят смущаващи констатации за един от най-използваните в селското стопанство хербициди в света, атразин. Веществото „химически кастрира“ мъжки жаби, а при други се наблюдават промени в пола - преминаване от мъжки в женски. Екземплярите били в състояние дори да се размножават и снасят яйца.

Това не е първият път, при който учени наблюдават подобни процеси. Експерти откриват „интерсекс“ риба – мъжка риба с яйца, растящи в тестисите, в притоците на река Потомак. Учените все още не са в състояние да определят точната причина за аномалията.

 

Бисфенол А
Изследване от миналата година, включващо 514 китайски работници, показва, че мъжете с високи нива на бисфенол А в урината имат лошо качество на спермата и е по-вероятно да са с нисък брой живи сперматозоиди. Бисфенол А все още се намира в някои пластмасови съдове за хранене.