Семейната почивка с деца би могла да се превърне в истинско предизвикателство за родителите, особено ако детето се разболее. Обикновено се касае за вирусни инфекции, като стомашно-чревните заемат водещото място. Те протичат с гадене, повръщане, болки в корема, диария. След тях идват инфекциите, засягащи дихателните пътища, които се проявяват с хрема, кашлица, болки в гърлото, болки в ухото и други. Сравнително често се срещат и локалните възпалителни реакции, в резултат от нарушаване целостта на кожата (при порязване на мида например), както и алергичните реакции – при ужилване от насекоми, медузи и други.

 

Как да сме подготвени, за да се справим с предизвикателствата на почивката с деца?


 

Важно е аптечката да съдържа лекарствени средства от първа необходимост:

 

1. Медикаменти за повръщане и диария. Лекарствените средства, които се използват за гадене и повръщане при възрастни трябва да се употребяват с повишено внимание при децата, като често те не се препоръчват. Аптечката обаче може да съдържа рехидратиращи разтвори, които са под формата на прахчета и се разтварят с преварена вода. Пробиотиците при диария също са с доказан ефект и широка употреба в детска възраст. Не се препоръчва употребата на антимотилитетни препарати.

 

2. Антипиретици. Средствата за понижаване на температура трябва задължително да присъстват в аптечката. В детска възраст се използват парацетамол и ибупрофен в дозировка спрямо килограмите на детето. Препоръчва се те да се употребяват при повишаване на температурата над 38,5о С -39о С. Причината е, че повишената температура е защитна реакция на организма, посредством която той създава неблагоприятна среда за размножаването на патогенните причинители – вируси и бактерии.

 

NEWS_MORE_BOX

 

3. Противоалергични средства. Антихистаминовите препарати могат да са под формата на сироп, капки, локални средства за приложение върху кожата. При ужилване или ухапване често могат да възникнат локални реакции – зачервяване, подуване, сърбеж, болка в мястото на ухапването. В тези случаи за кратко може да се приложи студен компрес, след което антихистаминов препарат за облекчаване на болката и сърбежа. При по-тежките алергични реакции е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ. Такива са: дифузен сърбящ обрив, съпроводен с подуване и отоци, затруднено дишане, прилошаване, замайване, гадене, повръщане и други.

 

4. Кожно изгаряне. Задължително при почивка на море с малки деца е да се осигури добра защита на кожата срещу ултравиолетовите лъчи на слънцето. В първите дни слънцезащитният крем трябва да е с висок фактор – над 30 SPF. След плаж се препоръчва кожата да бъде хидратирана с подходящ крем. При изгаряне трябва да се преустановят слънчевите бани, докато кожата се успокои. На пазара има голямо разнообразие от средства за третиране на кожа след слънчево изгаряне. Задължително преди тръгване на море трябва да набавите един от тези продукти в аптечката.

 

5. Превързочни материали. Травмите при децата са често срещани. Обикновено се касае за повърхностни наранявания на кожата. Поради тази причина при почивка с деца е добре да сте подготвени за реагиране в подобна ситуация. Памук, марли, дезинфекциращ разтвор (кислородна вода, риванол), лепенки, левкопласт трябва да присъстват в аптечката на всяко семейство с малки деца. Ако нараняването е по-голямо, а кървенето по-обилно, може да се наложи да потърсите лекарска помощ. Първите стъпки, които трябва да предприемете, е да притиснете раната със стерилна марля, напоена с дезинфекциращ разтвор и да направите стегната превръзка с бинт. След това заведете детето до най-близкият медицински пункт, където раната да се обработи.