Пневмония представлява възпаление на белодробния паренхим. В световен мащаб тя е водеща причина за смъртност сред децата до 5-годишна възраст. За последните близо 100 години обаче с разширяване употребата на антибиотици, въвеждането на задължителни ваксини и подобряване на здравната култура на населението, смъртността от пневмония се е понижила с близо 97%.

 

Принос за това има например въвеждането на ваксината срещу Хемофилус инфлуенце тип Б, която влиза в състава на многокомпонентните ваксини, както и ваксината срещу вируса на морбили. Двата инфекциозни причинителя предизвикват тежко протичащи възпаления на белодробния паренхим, асоциирани с висока смъртност.


 

Кои са основните причини за пневмония в детска възраст?

В повечето случаи се касае за инфекциозни причинители, но съществуват и някои други причини за възникване на възпалителен процес в беодробния паренхим: аспирация на стомашно съдържимо, аспирация на чуждо тяло, реакция на свръхчувствителност, лекарствено индуцирани, радиационни пневмонии.

 

Конкретната причина, довела до развитие на пневмония в повечето случаи е трудно да бъде установена. Това може да стане чрез микробиологично изследване на белодробна тъкан – метод, който е инвазивен и рядко се прилага.

 

Секретите, които се вземат от горните дихателни пътища – например гърлен секрет или изследване на храчка не винаги отразяват точно микробния причинител, предизвикал възпалението в долните отдели на респираторния тракт.

 

В 40-80% от случаите с помощта на методите на молекулярната диагностика е възможно доказване на точния причинител. Във възрастта между 3 седмици и 4 години най-честият инфекциозен причинител на пневмониите е Стрептококус пневмоние. След 5 годишна възраст преобладават инфекциите, предизвикани от Микоплазма пневмоние и Хламидия пневмоние.

 

Какво се случва в белия дроб при пневмонията?

Долните дихателни пътища нормално са стерилни. Това състояние се поддържа благодарение на няколко механизма: мукоцилиарен клирънс, секреторен имуноглобулин А и кашличния рефлекс. Бактериалната пневмония възниква обикновено десцендентно – микроорганизмите първоначално колонизират горните отдели на дихателната система, а впоследствие и белодробния паренхим.

 

Каква е клиничната картина?

Оплакванията включват повишена телесна температура, кашлица, болки в гърдите. Дишането обикновено е ускорено и затруднено, може да е налице и цианоза. Децата са отпаднали, неспокойни или сънливи, апетитът е понижен. Нерядко преди развитието на пневмония децата са имали няколко дни симптоми отстрана на горните дихателни пътища – хрема, кашлица.

 

При малки деца и кърмачета е възможно да се наблюдава експираторно пъшкане. Това е компенсаторна реакция на организма в опит да се повиши налягането в белия дроб и да се подобри газообмена.

 

NEWS_MORE_BOX

В някои случаи пневмонията може да се съпровожда със симптоми от страна на гастроинтестиналния тракт, като болки в корема, повръщане. Повръщането настъпва около кашличен пристъп, като много често в повърнатите материи са налице храчки, които преди това са били погълнати.

 

Как се поставя диагнозата?

И до ден днешен ключово изследване остава рентгенографията на бял дроб. Чрез нея се визуализира едностранен или двустранен инфилтрат, който насочва към диагнозата. По правило при добър отговор от лечението и клинично подобрение не се налага извършване на повторна рентгенография.

 

Аускултаторната находка също е важна за клиничното проследяване на пациента. Тя се променя през различните фази на заболяването и зависи от вида на инфекциозния причинител.

 

Каква е терапията?

При данни за бактериална пневмония се назначава антибиотично лечение. Средство на първи избор при децата под 4-годишна възраст са антибиотиците от групата на пеницилините – амоксицилин и ампицилин. Над 5-годишна възраст, когато зачестяват пневмониите, предизвикани от Микоплазма пневмоние и Хламидия пневмоние, средство на първи избор са антибиотици от групата на макролидите – азитромицин и кларитромицин.